Papageno Radio
Színház Az orosz kulturális tárca cáfolja, hogy cenzúráznák a színházakat

Az orosz kulturális tárca cáfolja, hogy cenzúráznák a színházakat

Az orosz kulturális minisztériumban nem merült fel a színházak repertoárja feletti ellenőrzés, az ország alkotmánya tiltja a cenzúrát – idézték orosz lapok Olga Ljubimova tárcavezetőt.

Ljubimova Mihail Lermontov, a minisztérium társadalmi bizottsága vezetőjének nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatára reagált, amely szerint a testület szeptemberben meg fogja vizsgálni, hogy a színházak repertoárpolitikája összhangban áll-e a július elején elfogadott nemzetbiztonsági stratégiával. A tisztségviselő azt mondta, hogy az erről szóló vitát a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium képviselőinek bevonásával szándékoznak lebonyolítani.

A miniszter a tárca sajtóosztálya által közzétett reagálásában hangsúlyozta, hogy a társadalmi bizottság „egyes tagjainak elképzelései és eszmefuttatásai” nem tévesztendők össze a tárca állásfoglalásával. Ljubimova szerint a Lermontov által vázolt javaslatokat nem vitatták meg a misztériummal.

„Az Oroszországi Föderáció jogszabályaival összhangban az orosz kulturális minisztériumnak nincs joga beavatkozni a kulturális intézmények alkotó tevékenységébe, ez egy független folyamat” – jelentette ki a miniszter újságíróknak a sajtóbeszámolók szerint. „Szeretném emlékeztetni önöket arra, hogy a cenzúra az alkotmány értelmében elfogadhatatlan hazánkban” – hangoztatta.

Ugyanakkor hozzátette, hogy ha a kultúra területén megsértik a hatályos jogszabályokat, az illetékes hatóságoknak jogukban áll ezt értékelni. Ljubimova szerint a kulturális minisztérium feladata az, hogy biztosítsa az átfogó párbeszédet, amelyben minden fél megszólalhat, hogy szükség esetén közösen lehessen megalapozott döntést hozni a nyilvánosságot érintő aktuális kérdésekben.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!