Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Ferde horizont – Ata Kandó és Kandó Gyula közös tárlata

Ferde horizont – Ata Kandó és Kandó Gyula közös tárlata

Kalandos élete és bensőséges kapcsolata volt Kandó Gyula festőnek és feleségének, Ata Kandó fotográfusnak. Szerelmük kölcsönösen áthatotta művészetüket – aminek most a Szentendrei Képtárban lehetünk tanúi.

- hirdetés -

Felesége szerint, ha Kandó Gyula (1908–1968) nem tért volna vissza Magyarországra, akkor ma Kandinszkijhez, Paul Klee-hez hasonló, világhírű absztrakt festőként lenne számon tartva. Neki köszönhetjük, hogy a hagyatékként már korábban itt őrzött művekkel együtt az FMC Kandó Gyula kollekciója több száz darabra növekedett.

A festő műveit többek között a Magyar Nemzeti Galériában és a bostoni Museum of Fine Art-ban találjuk meg.

- hirdetés -

Kandó Gyula: Ferde horizont és alakzatok, 1959

A nemrég elhunyt Ata Kandó (1913–2017) – született Görög Etelka – is izgalmas életutat járt be: 104 évét végig aktívan töltötte, mely során pályája párhuzamosan haladt a legnagyobb fotós legendákkal.

Párizsban például Robert Capa laboránsa és pártfogoltja volt.

Férje távozása után gyermekeit egyedül tartotta el divatfotózásból és világjárása során készített képeinek publikálásából. ’56-os felvételeit a Magyar Nemzeti Múzeumban találjuk meg, de nagyobb kollekcióval rendelkezik tőle az amszterdami fotómúzeum és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum is, ahonnan a kiállításra 13 vintage fényképe érkezett. Ata szívélyes természetű, varázslatos egyéniség volt sok baráttal, amelynek lenyomatai szintén színesítik az anyagot.

Érdekessége a kiállításnak, hogy néhány Bálint Endre festménnyel szemlélteti Kandó Gyula művészi látásmódjának alakulását, és hogy megismerhetjük eddig nem látott, erotikus témájú, absztrakt grafikai sorozatát és feleségéről készített remek felvételeit is.

Ferde horizont – Ata Kandó és Kandó Gyula közös kiállítása
mikor: november 22.–február 11.; hol: Szentendrei Képtár; mennyi: 600–1200 Ft; további információ

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.