Papageno Radio
- hirdetés -
Live Közvetítés – Folytatódik a FAB Ensemble koncertsorozata

Közvetítés – Folytatódik a FAB Ensemble koncertsorozata

Február 20-án 19.30 órától adja negyedik koncertjét a FAB Ensemble. Kokas Katalinhoz és Kelemen Barnabáshoz ezúttal Balog József, Erdős Attila, Marley Erickson, Jonian Ilias Kadesha, Homoky Gábor, Osztrosits Éva, Fenyő László és Vashti Mimosa Hunter csatlakoznak. A koncerten a FAB Ensemble és vendégeik Schumann, Sosztakovics és Mendelssohn műveit adják elő. A szünetben ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós egy-egy Csehov- és Petőfi-verset mondanak. A hangversenyt a Zeneakadémia és a Fesztiválakadémia felületei mellett a Papageno Facebook-oldalán is követni lehet majd.

A FAB Ensemble ötlete a Fesztivál Akadémia Budapest két művészeti vezetőjétől, Kokas Katalintól és Kelemen Barnabástól származik. 2020-ban a járványhelyzet nem tette lehetővé külföldi vendégművészek meghívását a nyári fesztiválra, ezért kizárólag magyar (vagy Magyarországon élő) muzsikusokkal valósult meg az augusztus végi programsorozat, a több mint hatvan művész pedig felejthetetlen koncerteket adott.

- hirdetés -

A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a középgeneráció kiemelkedő szólistái –, és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, közönség nélkül, interneten közvetített formában.

A FAB Ensemble negyedik koncertjének első számaként Robert Schumann hiperérzékeny dalciklusa, a Dichterliebe fog megszólalni Erdős Attila és Balog József előadásában. A ciklus lenyűgöző virtuozitással emeli át a zenébe Heinrich Heine költészetének valamennyi rétegét: az egyszerű felszín mögé rejtett komplexitást, a romantikus érzelemvilágot és a nevezetes heinei iróniát.

A dalok után két duplakvartett, vagyis vonós oktett következik: Sosztakovics különös, kéttételes műve, az 1924-ben komponált – az 1. szimfóniával egyidős – op. 11-es darab, ez a látnokian modern, zamatos disszonanciákban és feszes ritmusokban gazdag mű, valamint a tizenhat éves Mendelssohn Esz-dúr vonósoktettje, mégpedig káprázatos előadógárdával:

a FAB Ensemble alapítóihoz Marley Erickson, Jonian Ilias Kadesha, Homoky Gábor, Osztrosits Éva, Fenyő László és Vashti Mimosa Hunter csatlakoznak.

A koncert szünetében két formabontó egyéniség és jóbarát, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila fog verset mondani.

Az est műsora:

  • Schumann: A költő szerelme

Közreműködik: Erdős Attila (bariton); Balog József (zongora)

  • Sosztakovics: Két darab vonósoktettre, op. 11

Közreműködik: Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Marley Erickson, Jonian Ilias Kadesha (hegedű); Homoky Gábor, Osztrosits Éva (brácsa); Fenyő László, Kokas Dóra (cselló)

  • Mendelssohn: Esz-dúr vonósoktett, op. 20

Közreműködik: Jonian Ilias Kadesha, Kokas Katalin, Marley Erickson, Homoky Gábor (hegedű); Kelemen Barnabás, Osztrosits Éva (brácsa); Vashti Mimosa Hunter, Fenyő László (cselló)

Műsorvezető: Fazekas Gergely (zenetörténész)

2021. július 16. és 25 között magyar és nemzetközi világsztárok részvételével kerül sor a 6. Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatára. A részletes program 2021 márciusában válik nyilvánossá. Save the date!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X