Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - 2018. május 28.-június 3.

Programajánló – 2018. május 28.-június 3.

Indul a Zsidó Művészeti Napok programsorozata, az első koncert egy megrendítő Requiem lesz. A héten ünnepeljük a hegedűt, Pavlovits Dávid gitárművész szerzői estjén pedig felhangzik egy különleges versenymű is.

május 28.

Defiant Requiem – Verdi Terezínben

- hirdetés -

- hirdetés -

A Defiant Requiem: Verdi Terezínben egy különleges koncertdráma, amely a theresienstadti koncetrációs tábor rabjainak állít emléket. A tábor lakói – miközben minden emberi méltóságuktól megfosztották őket – úgy döntöttek, hogy előadják Giuseppe Verdi nagyszabású Rekviemjét. A 150 fős kórus – egy csempészett kotta segítségével, egy szál zongora kíséretében – 16-szor adta elő Verdi ünnepelt zeneművét 1943 és 1944 között. A kórus tagjai egyre fogytak, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták őket, de nem adták fel. Rafael Schaechter a hihetetlen erőt sugárzó zene és latin szöveg miatt választotta ezt a művet az olasz zeneszerző életművéből, és azzal biztatta a rabtársait, hogy amit nem mondhatnak el szóban, azt elmondják  zenében. A mostani koncert Rafael Schaechterre és kórusára, valamint a terezíni Verdi-előadásokra kíván emlékeztetni. A legfőbb és legáltalánosabb üzenete az, hogy az emberi szellem még a legnyomorultabb körülmények között is képes felemelkedni. – Zsidó Művészeti Napok

mikor: 19.00; hol: Vígszínház; mennyi: 500 Ft; további információ

május 29.

Régis Huby 4tet – Equal Crossing

A hegedűs, zeneszerző, improvizációs művész és producer, Régis Huby minden bizonnyal bármiféle beskatulyázás esküdt ellensége. A számtalan projekt, amiben részt vesz vagy létrehoz, mind-mind a legkülönfélébb stílusok közötti találkozás egy-egy gyümölcse, legyen szó bár a klasszikus zene, a poszt-rock vagy éppen a hagyományos himnuszok világáról. Az „új” zenék alkotása iránti törekvéseiben az ő kulcsszava mindig is a kísérletezés volt. 2015-ben alapított kvartettje is ilyen új találkozások és kísérletek tárgya és eredménye, olyan zenészekkel, akik korábban nem, vagy csak igen ritkán működtek együtt.

mikor: 20.00; hol: Opus Jazz Club; mennyi: 1500 Ft; további információ

május 30.

Bob Reynolds Group

Bob Reynolds igazi szaxofonos legenda, aki lehet, hogy nem hozza el Grammy-díját mutatóba, de cserébe olyan felállású csapattal érkezik, amelynek tagjai önálló jogon is összecsődítik a város jazzrajongó közönségét. Minden és mindenki, ami és aki kúl a jazzben 2018-ban.

mikor: 20.00; hol: A38; mennyi: 5500-7500 Ft; további információ

május 31.

Mendelssohn-est az Auer trióval

A d-moll triót Robert Schumann „napjaink mester-triójának” nevezte, Mendelssohnt pedig a 19. század Mozartjának. A mű hamar népszerű lett, és a sikert az is fokozta, hogy az 1840-es lipcsei ősbemutatón, majd az 1843-as londoni premieren is maga Mendelssohn ült a zongoránál. A két évvel később elkészült c-moll triót fia betegsége miatt a világtól elzártan komponálja, és születésnapi ajándékul ajánlja nővérének, Fannynak.

mikor: 19.00; hol: BMC; mennyi: 3500 Ft, további információ

június 1.

Pavlovits Dávid szerzői estje

Az est egyik különlegessége a Guitar Concerto című új mű 16 fős Szeged Guitar Orchestra tolmácsolásában. A darabot William Kanengiser Grammy-díjas amerikai gitárművész mutatta be áprilisban. A koncerten emellett több Pavlovits-szerzemény is hallható lesz, többek között a Zongoraszonáta, Császár Zsuzsanna zongoraművész tolmácsolásában.

mikor: 19.00; hol: Nádor Terem; mennyi: 2000 Ft; további információ

június 2.

A magyar hegedű ünnepe

Szecsődi Ferenc hegedűművész éppen 10 éve rendezte meg először a kortárs magyar hegedűkészítők kiállítását. Az esemény azóta sorozattá, a hangszer első rangú szakmai fórumává vált. Az ide programban versenygyőztes fiatal hegedűsök hangversenyei mellett hangszerbemutató, fotó- és képzőművészeti kiállítás, mesterkoncertek és szakmai előadások kaptak helyet.

mikor: 9.00-tól; hol: Pesti Vigadó; mennyi: ingyenes; további információ

június 3.

Vendégségben a FUGA-ban

Schubert 1823-as, Wilhelm Müller műveire írt, húsz dalból álló dalciklusa, A szép molnárlány ezúttal Kéringer László (ének) és Borbély László (zongora) tolmácsolásában hallható.

mikor: 18.00; hol: FUGA; mennyi: 1000/1500 Ft; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.