Papageno Radio
- hirdetés -
Papagenda Programajánló - augusztus 6-12.

Programajánló – augusztus 6-12.

Ezen a héten két tételt bizonyítunk. Az egyik a nyárparadoxon, tehát amint a hőmérő higanyszála lefelé kúszik, a hangulat zenei műfajtól függetlenül úgy hág tetőfokára. A másik a fesztivállátogatókra vonatkozó, a különböző zenei műfajok és művészeti ágak helyszíneit illető átjárhatósági axióma.

A héten még tart a Bozsoki Zenei Fesztivál, amely egyéni zeneórákat, interaktív előadásokat, koncerteket, kiállításokat, irodalmi esteket és táncos műsorokat kínál résztvevői számára.

augusztus 7.

Várallyay Petra Trió

- hirdetés -

A 2017-es Lemming Programon tűnt fel ez a nem mindennapi zenét játszó csapat, élükön Petrával aki a tehetséges virtuóz, és zenei világát olyan hitelesen tudja átadni, hogy minden amit zenekarával játszik, egyszerűen de tagadhatatlanul és teljes egészében megtörténik.

- hirdetés -

mikor: 20.00; hol: Szimpla kert; mennyi: ingyenes; további információ

augusztus 8.

Kezdődik a Sziget és nyit a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad

Opera Sziget fotó: Lengyel P. László

Szerencsére egyre több olyan eseményt találunk, egyre több olyan felületet fedezhetünk fel, amely mind arról szól, hogy az elmúlt ötszáz év zenei hagyományai egyáltalán nem vesztettek a fényükből, elég kirángatni őket az akadémiákról és máris új színben mutatkozhatnak be. A Sziget a legelső évétől kezdve nem feledkezett meg a klasszikus zenéhez kötődő a missziójáról: Mozart legalább annyira kúl, mint Kendrick Lamar, hosszú távon pedig még mindig előbbi áll nyerésben. A Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpad neve valóban hosszú, cserébe pontosan definiálja a programkínálatot: megismerhetjük az opera igazi arcát, sőt vezényelhetünk szimfonikus zenekart is. A színpad idősávjai tematikusak: mindennap négykor különböző stílusban előadó kórusok mutatkoznak be, ahol a klasszikus művek mellett bármikor becsúszhat egy-egy Ed Sheeran- vagy egy Punnany-dal is. Este hattól az operáé a főszerep a Nagy Primadonna Show segítségével, ahol gyakorlatilag egy Sziget-lakó mindennapi élete is megelevenedhet, hiszen lesz szerelem és ármánykodás, hűtlenség és kibékülés, végül eufória. Fél nyolctól hagyományosan a koncertek veszik át a stafétát, a jazztől a szimfonikus zenéig terjed a zenei skála. Fél kilenctől az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó Debrecen fiatal muzsikusaié a színpad, kilenctől a jazzé, tíztől némafilmekre muzsikálnak, majd éjfél után ismét jazz, after party.

mikor: augusztus 8-15.; hol: Budapest; további információ

augusztus 9.

Europus – Aki Takase Japanic

Az idén 70. születésnapját ünneplő, Japánban született és 1987 óta Berlinben élő zongorista, Aki Takase a kortárs jazz formálóinak egyik legjelentősebb személyisége. Az immár jazz-legendává vált művésznő mindig olyan új projekteknek és előadóknak szentelte művészetét, amelyek és akik hozzá hasonló nyitottsággal közelítenek a zenéhez. Gazdag alkotói munkássága során figyelemre méltó kirándulásokat tett a jazz, az új zene, a tánc és az elektronikus zene határmezsgyéin.

mikor: 20.00; hol: Opus Jazz Club; mennyi: 1800 Ft; további információ

augusztus 10.

Kezdődik a Zempléni Fesztivál

BDZ

Tíz nap alatt kereken 60 program, kiváló gasztronómia, nyugalom, pihenés, vidám órák és vendégszeretet várja a látogatókat Tokaj-Hegyalján. A fesztivál nyitóhangversenyén Szakcsi Lakatos Béla és fia Bachot játszik, de felcsendül a 100 éve született Leonard Bernstein West Side Story-szvitje is az idén 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában. Hollerung Gábor A megérthető zene sorozat keretében ezúttal Bach fúgaművészetét mutatja be, hogy később a barokk muzsika két meghatározó remekét, Vivaldi A négy évszakját és Pergolesi Az úrhatnám szolgáló című operáját adhassák elő. A Tokaj Fesztiválkatlanban az idén 20 éves Budapest Jazz Orchestra Szörényi Levente és Polyák Lilla vendégszereplésével indítja jubileumi koncertsorozatát, de elhangzik majd ugyanitt Kálmán Imre Marica grófnője Rálik Szilviával a címszerepben. Eljön fesztivál alapító együttese, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, de vendég lesz Szokolay Dongó Balázs és a Corpus Harsonakvartett is. Sárospatak újra várossá nyilvánításának 50. évfordulója előestéjén a fesztivál történetében először, a Magyar Állami Operaház zenekara lép színpadra, a karmester Medveczky Ádám lesz.

mikor: augusztus 10-19.; hol: Sárospatak; további információ

augusztus 11.

Szászcsávási Zenekar

A 36. alkalommal megrendezendő Csángó Fesztiválon egy nem túlzás azt állítani, legendás együttes is fellép. A Szászcsávási Zenekar 1967 óta húzza a talpalávalót, repertoárjuk sokszínű, és azt a hagyományos erdélyi vonós tánczenét játsszák, ami egykor még Erdély-szerte virágzott.

mikor: 16.00; hol: Jászberény, Csángó Fesztivál; további információ

augusztus 12.

Amadinda ütőegyüttes

Amadinda

A Zenélő Budapest nyári koncertsorozatában a magyar zenei élet krémje és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak. A vasárnap délelőtti nagykoncerten ezúttal a ütős műfaj nagykövete, az 1984 óta működő, tradicionális és kortárs, kifejezetten nekik írt darabokat is repertoáron tartó, itthon és küldöldön is sokszorosan kitüntetett zenekar lép fel.

mikor: 11.00; hol: Várkert Bazár; mennyi: ingyenes; további információ

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!