Papageno Radio
Papagenda Egy sűrű szeptemberi hét

Egy sűrű szeptemberi hét

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Tekintsünk be Oláh Vilmos határidőnaplójába, és vegyük elő a sajátunkat. Nézzük meg, van-e közöttük egyezés, és ha nincs, akkor tegyünk róla, hogy legyen, de természetesen más napok és koncertek esetében is érdemes követni tanácsainkat.

Egy hét Oláh Vilmossal

A szeptember 24-i esti miskolci koncert a Zenepalotában lesz, a szeptember 29-i hangversenyek helyszíne délután 17 órától a Magyar Rádió Márványterme, további közreműködők Réti Balázs (zongora), Modrián József (hegedű), Fülöp Levente (mélyhegedű) és Háry Péter (gordonka), este 20-tól a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek Napja keretében pedig a 6-os Stúdióban lép fel a hegedűművész. Utóbbi koncerten Vajda Gergely vezényel.

Howard Williams és a Rádiózenekar

Shakespeare műveiben megvan mindaz a „szenvedélyesség, érzelemgazdagság, pátosz és változatosság, ami elengedhetetlen feltétele a jó operaszövegkönyvnek” – vélekedett Benjamin Britten. Hallgassunk csak bele egyik legsikerültebb, legizgalmasabb színpadi alkotásába, a Szentivánéji álom című operába, és rögvest igazat is adunk neki. S hogy ugyanez a vígjátéki alap mire inspirálta Purcellt, arra egy speciális műfajú darab, a Tündérkirálynő ad választ szeptember 24-én a Zeneakadémián.

Bartók-születésnapra

Ránki Fülöp – Fotó: Várhelyi Klára

A huszonhárom éves Ránki Fülöp, a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó koncertjének szólistája Bartók Béla I. zongoraversenyét játssza a Müpában a szerző halála hetvenharmadik évfordulójának előestéjén, szeptember 25-én. Ebben a műben a zenekar és a zongora teljesen egyenrangú: szinte szünet nélkül, kéz a kézben vállalják a játékot, átveszik egymás kezdeményezéseit. A kompozíció megszólaltatására kizárólag azok képesek, akik nemcsak manuálisan, de vad temperamentummal is le tudják győzni a Bartók szerint is nagyon nehéz szólam nehézségeit.

Klasszikus 27-es

A 30. születésnapját ünneplő Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes művész, aki megnyerte többek között a Nemzetközi Liszt Ferenc és a Cziffra György Zongoraversenyt, 16 éves kora óta része a koncertéletnek, mára pedig hazánk egyik meghatározó művészegyénisége. Virtuóz játéka, zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, karizmatikus egyéniségével elhivatottan építi a jövő koncertközönségét. Világkörüli turnéjának műfaji határokon átívelő ünnepi nyitóestjén a MOMKultban Rachmaninov, Chopin, Liszt és Dubrovay László művei, valamint Cziffra György átiratai hangzanak el.

Balázs János fotó: Kleb Attila

Bartók Béla két, hegedűszólóra és eredetileg zongorára komponált rapszódiája szép példája annak, hogy a zeneszerző járatos a magyar népzene ismeretében, de saját maga által alkotott témák felhasználásával mondja el önálló zenei gondolatait. A szólista Gilles Apapot óriási hangszeres tudása mellett humora és eredeti előadásmódja teszi egészen különlegessé a hegedűművészek között. A Zeneakadémián rendezendő koncert zárásaként Bernstein Msztyiszlav Rosztropovics, a világhírű orosz gordonkaművész és karmester tiszteletére komponált Slava című nyitánya hangzik el.

Jazz Migration – Ikui Doki

Tegyük a szívünkre a kezünket: hallottunk már egyáltalán fagott, szaxofon/klarinét és hárfa felállású triót?  A francia női crossover-duó, a Dragon, és a fiatal szaxofonos-klarinétos Hugues Mayot fúziójából alakult zenekar Debussy, Ravel, Satie, Faurés szellemét idézi meg, miközben a 21. századi jazz improvizációs technikáit is hozzáadja. A furcsán ismeretlenül ismerős hangszerelés, a nagy francia elődök és a jazz együtt valami egészen érdekes produkciót alkot, ami az őszi koncertkínálat egyik nagy meglepetése. Szeptember 27-én irány az Opus Jazz Club!

Újbuda Jazzfesztivál tizennegyedszer

Avantgárd és szving, hagyomány és határok feszegetése, minden, ami a mainstreamen kívül esik – írtuk tavaly az idén tizennegyedik születésnapját ünneplő fesztiválról, mely a XI. kerület két fontos kulturális központja, az A38 Hajó és a MU Színház szervezésében valósul meg. Egyrészt nyárzáró, másrészt évadnyitó, mellékesen Magyarország fontos jazzeseménye.

Szeptember 27-én a fiatal jazz-énekesnő, Indigó lép fel zenekarával, valamint a chillout jazzben utazó Cymbal Rush, míg az A38 koncerttermébe a Hammond-funk magyarországi helytartója, a Kéknyúl tér vissza, amely előtt a Kodály Spicy Jazz fiataljai mutatkoznak be. Szeptember 28-án az A38 kiállítótere Budapest egyik legizgalmasabb gitárosát várja, Bujdosó Jánost és az ő trióját, aki ezúttal lírai oldalát mutatja meg. Az estet a budapesti art rock punk underground szcéna hírességeiből nemrég alakult Kineti Erotic együttes vezeti fel. Régi kedvencünk a Jazzanova, amely tíz év után új lemezzel jelentkezett Pool címmel: a szving-elektro-jazz alapzenekara ezt mutatja be legismertebb slágerei mellett. Vendég a Shaibo.

Jazz, break’n’bossa, acid jazz, meditáció, improvizáció a Singas Project jóvoltából szeptember 29-én a kiállítótérben, majd az igazán egyedi tehetségű Judie Jay terel át minket az elektronikus zenei vonalra, míg a koncertteremben a nemrég már fesztivált is szervező (Palkonya Hangja) Irie Maffia frontasszony, Sena Dagadu, aki újrajátssza First One című lemezét, majd a Ninja Tune kiadó felfedezettje, Yarah Bravo és zenekara a Love Movement Band zárja a fesztivált.

Dalok a Sánta Holdhoz

Szürrealista költészet dalban és versben Bodrogi Évával, Koltai Katalinnal és Adorjáni Bálinttal egy ingyenes esten az Országos Idegennyelvű Könyvtárban szeptember 28-án.

Az Amadinda Ütőegyüttes és a Concerto Budapest

Amadinda

Az ütőhangszeres kultúrák és irányzatok valóságos kavalkádját vonultatja fel a két Amadinda-tag, Holló Aurél és Váczi Zoltán műsorozata, amelynek első darabjai még a ’90-es évek derekán születtek. Az Amadinda és a Concerto Budapest közös programján a Zeneakadémián azonban végre teljessé válik a beFORe JOHN. A kilenc különböző darab közül épp a nyitó kompozíció készült el utoljára és hangzik fel most premier gyanánt.

Promóció

X
X