Papageno Radio
Papagenda Születésnapi Vajda-ősbemutatóval indul a hét – #Papagenda

Születésnapi Vajda-ősbemutatóval indul a hét – #Papagenda

A sok izgalmas koncert közül kiemelkedik a Budapesti Filharmóniai Társaság 166. születésnapját ünneplő hangversenye. Kodály Zoltán 86 évvel ezelőtt a zenekarnak ajánlotta a Galántai táncok című művét, mely azóta is minden hazai együttes repertoárján szerepel. Az elődök kezdeményezését folytatva Vajda Jánost kérték fel egy új szimfonikus mű megírására, mely várhatóan szintén meghatározó zeneműve lesz a következő évtizedeknek. 

Ingyenes koncertek december 2. és 8. között

december 2.
19.00 Pótkulcs – T’Rakija balkán táncház
20.00 Fonó – Fonó Session
21.00 Szimpla Kert – Szimpla táncház
22.00 BJC – LFZE Monday Open Jam

december 3.
19.00 Zeneakadémia – A BA I-II. évfolyamos hallgatók koncertje
19.00 Angyalföldi József Attila Művelődési Központ – Liszt Ferenc Kamarazenekar, km.: Kovács Bálint (barokk furulya)

december 4.
19.00 Három Holló Kávéház – Környei Miklós szólóestje
20.00 Pótkulcs – EtnoBazár
22.00 BJC – Wednesday Open Jam

december 5.
19.00 Zeneakadémia – A BA III. évfolyamos hallgatók koncertje
20.30 Fonó – Kamaracsütörtök (Folkfonics)
22.00 BJC – BJC Cafe Jam

december 6.
18.00 ÓKK Békásmegyeri Közösségi Háza – Táncház a Kincső Együttessel
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

december 7.
17.00 Kelenföldi református templom – Kantátaest
18.00 Városháza tér – Fenyves Trió
19.00 A38 – Nigun, Folksteps
22.30 BJC – Free BJC Jam Session

december 8.
16.00 Városháza tér – Monteverdi Kórus
17.00 Városháza tér – Katáng Zenekar
19.30 Pesti Vigadó – Lakatos György (fagott)

Bizonyos programok regisztrációhoz kötöttek. Kérjük, minden esetben érdeklődjön a koncert szervezőjénél.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

A 70. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas zeneszerző, Vajda János univerzális érdeklődésű komponista. A klasszikus tradíció szellemében alakított életművében az operától a versenyművekig, a nagyzenekari kompozícióktól az oratóriumokig, a kamaraművektől a kórusokig minden fontos műfaj megtalálható. Ismerje meg a zeneszerzőt blogunkból!

Kállai Ernő közreműködésével készül december 1-jén ünnepi koncertre a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, ahol a karmester, Dénes István átiratai mellett többek között a 70 éves Vajda János erre az alkalomra írt darabja is elhangzik a Pesti Vigadóban.

Charles Dutoit és a MÁV Szimfonikusok

Charles Dutoit – fotó: Lidia

Két fantasztikus művész érkezik a zenekarhoz, hiszen az egy éven belül másodszor visszatérő sztárkarmester mellett a Tokióban élő Farkas Gábor játssza majd Mozart drámai hangvételű 20. (d-moll) koncertjét, amit Ravel és Saint-Saëns művei egészítenek ki december 4-én a Zeneakadémián.

Gidon Kremer és a Concerto Budapest

Gidon Kremer – forrás: Concerto Budapest

Az orosz ortodox egyházzene, valamint a német romantika hagyományai elevenednek meg Keller András együttese és a Kremerata Baltica közös koncertjén Mahler és Schnittke művein keresztül, de elhangzik egy a lengyel-zsidó dallamvilágból építkező Weinberg szimfónia is december 4-én a Müpában.

Kőszegi Imre 75

Kőszegi Imre

Talán ő minden idők legismertebb magyar jazzdobosa, aki két nappal a koncert után ünnepli hetvenötödik születésnapját, ráadásul hatvanéves pályafutással büszkélkedhet. Kőszegi Imre mindig is a határfeszegetés és a tradíció láthatatlan ösvényén barangolt: ezúttal sem hazudtolja meg önmagát: december 4-én a Müpában vele lesz a Budapesti Vonósok Kamaraegyüttes, az örök barát Szakcsi Lakatos Béla, tubán és korabeli fúvós hangszereken Szentpáli Roland  és egyik legnagyszerűbb produkciója, a Rhythm & Brass.

Antal Mátyás és a Miskolci Szimfonikusok

A Miskolci Szimfonikus Zenekar – fotó: Rogosz Péter

A zenekar felkérésére íródott Dragony Tímea OBRETAM című szimfóniája, amely a szerző számára legfontosabb emberi értékeket vonultatja fel. A darab emelkedettségét Mozart Szabadkőműves gyászzenéje és Mahler Dal a Földről című kompozíciója teszi teljessé Miskolcon a Művészetek Házában december 5-én.

Mischa Damev és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Nemzeti Filharmonikusok – fotó: Hrotkó Bálint

Faunok és szellemek a koncert címe, nem véletlenül. Az est első részében elhangzik Debussy: Egy faun délutánja című műve, valamint Saint-Saëns: 2. (g-moll) zongoraversenye Louis Schwizgebel közreműködésével, a szünet után pedig Elgar: 2. (Esz-dúr) szimfóniáját hallhatják a Zeneakadémián december 6-án.

Szent Efrém Férfikar – Lemezbemutató

Vajon lesz-e közönsége egy vokális koncertsorozatnak? Érdekel bárkit Magyarországon a keleti kereszténység zenéje? Járnak az emberek egyáltalán kóruskoncertre? Ezek voltak az alapvető kérdések, amikre a Szent Efrém Férfikar izgatottan várta a választ 2011 decemberében, amikor útjára indították az Orientale lumen sorozatot. A sorozat azóta hét sikeres évadot élt meg, ami önmagában választ ad a kérdésekre. De mi is az az Orientale lumen? A válaszokról és a sorozat következő évadáról blogunkban olvashatnok.

Az énekegyüttes legújabb, Wings című lemeze, amelyen a korábbi évek legnépszerűbb anyagai találhatók egyszerre kínál klasszikus zenei és egyházzenei élményt, amit a koncerten egy különleges portréfilm egészít majd ki december 7-én a Zeneakadémián.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!