Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Zeneművészeit ünnepli a Magyar Művészeti Akadémia

Zeneművészeit ünnepli a Magyar Művészeti Akadémia

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szeptember 17-én hétfőn 19.30 órától az MMA Zeneművészeti Tagozat kerek évfordulós akadémikusai tiszteletére ünnepi hangversenyt rendeznek a Pesti Vigadó Dísztermében, az MMA székházában. A különleges eseményről, a magyar nyelvű kórusmuzsika jelentőségéről, valamint a Zeneművészeti Tagozat programsorozatának közösségépítő kultúrmissziójáról Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas és Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas zeneszerzővel, az MMA Zeneművészeti Tagozatának vezetőjével készült beszélgetés.

– Kivételes, hogy egyazon évben ilyen nagy számú zeneművész akadémikus ünnepelje kerek évfordulós születésnapját. Az előbbiekből fakadóan hogyan fogalmazódott meg a hangverseny zenei koncepciója?

- hirdetés -

– Valóban, 2018 egyedülálló év az eseményt szervező Tagozat életében, hiszen idén Eősze László 95, Párkai István 90, Kocsár Miklós 85, Dubrovay László 75, Huszár Lajos, Zádori Mária és Hőna Gusztáv pedig 70 éves. Arra gondoltunk, hogy mindez alkalmat teremthet a közös ünneplésre. Számos akadémikusunk meghatározó alkotója a hazai kórusművészetnek, darabjaikkal formálják és fejlesztik a kóruséletet, ezért evidens volt, hogy az est magja a kórusmuzsika köré épül. Kovács Zoltán, Huszár Lajos, Kocsár Miklós, Mohay Miklós, Beischer-Matyó Tamás, Vajda János, Kodály Zoltán és Dubrovay László műveit előadja a Nemzeti Énekkar, akikkel a Tagozat első alkalommal a hétfői koncerten működik együtt. Rendkívül inspiráló számunkra az énekkarral létrejövő közös munkánk, ezt nem csupán a Tagozat vezetőjeként, hanem zeneszerzőként is állíthatom, hiszen az alkalomra íródott művem alkotói folyamatát meghatározta, hogy ősbemutatóként a Nemzeti Énekkar tolmácsolásában hallhatja majd a közönség. Több szálon is kötődünk a kórusmuzsikához, hiszen a Nemzeti Énekkart Kocsis-Holper Zoltán és Somos Csaba mellett Kollár Éva vezényli, aki szintén akadémikusunk, Tagozatunk tagja. Feltétlenül megemlíteném közelmúltban elhunyt Devich János és Ittzés Mihály néhai akadémikusainkat, akik szintén ebben az évben ünnepelték volna kerek évfordulójukat, az esten elhangzó művek az ő tiszteletükre is szólnak majd. Mindezen túl meglepetések is várják a közönséget és természetesen az ünnepelteket, többek között Hőna Gusztáv harsonaművész egykori növendékei fanfárt fújnak majd tanáruk tiszteletére, Dobozy Borbála csembalóművész pedig Zádori Mária tiszteletére kedveskedik egy csembalódarab előadásával. Abban bízunk, hogy a zenei értékén túl családias hangulatú eseményen a közönséggel együtt ünnepelhetjük majd akadémikusainkat.

Az MMA évfordulós akadémikusai

– Már maga a közös éneklés és a kórusművek előadása is egyfajta közösségi, ünnepi élmény. Miben látja a magyar kórusmuzsika jelentőségét?

– A magyar kórusmuzsika olyan minőséget képvisel, amely mind stilárisan, mind gondolatilag alapjaiban megkülönbözteti más országok kórusműveitől. Nem véletlenül sikeres és népszerű külföldön is.

– A családias hangulat feltételez egyfajta személyes kapcsolódást is, amely az utóbbi időben a hangversenyeket látogatók részéről kialakult a Zeneművészeti Tagozat eseményeivel kapcsolatban. Jól mutatja ezt az a visszajáró törzsközönség, amely rendszeresen részt vesz ezeken az alkalmakon. Miből fakadhat ez a kötődés?

– Valószínűleg érzik, értik és értékelik azt a közösségépítő, ismeretterjesztő és kultúrmissziós szándékot, amely regisztrációhoz kötött, de ingyenes programjainkon megfogalmazódik, hiszen kiemelkedő alkotókkal és műveikkel találkozhatnak a főváros egyik legszebb koncerttermében. A rendezvényeket gyakran kötetlen beszélgetések követik, amelyek a megtapasztalt élményen túl lehetőséget teremtenek a nézőknek arra, hogy jobban megismerjék akadémikusainkat és a Tagozat működését, ezáltal beavatottként aktív részeseivé váljanak a Tagozat életének. Nagyon örülök, hogy sorozataink telt házasak, mert ez reprezentatív módon megjeleníti az Akadémia hazai művészeti életben betöltött szerepét, másrészt jól jelzi zeneművészeink közkedveltségét és elismertségét is.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X