Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Eötvös Péter-opera ősbemutatójára készül a Bartók Plusz Operafesztivál

Eötvös Péter-opera ősbemutatójára készül a Bartók Plusz Operafesztivál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A legnagyobb élő magyar operaszerző, Eötvös Péter műveiért Európa nagy operaházai versengenek. A Bartók Plusz Operafesztivál számára elismerés, hogy a szerző Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatóját a miskolci fesztiválon tartják június 16-án. A nemzetközi szereposztásban színre kerülő előadás közreműködője az Izrael legjobb kortárs zenei együttesének tartott Israel Comtemporary Players.

Az Aranysárkány, kortárs darabhoz illően, aktuális problémát feszeget. Egy kínai kisfiú tragikus történetét meséli el, aki egy német városba érkezve a nővérét keresi. Mivel nem talál más ismerőst, egy ázsiai kifőzdében köt ki.

Megfájdul a foga, de nincs egészségbiztosítása, ezért a négy szakács próbál segíteni rajta. Harapófogóval kihúzzák a fogát, de „műtét” nem sikerül, a fiú elvérzik és meghal. Tetemét szőnyegbe csavarják és a közeli patakba dobják: a fiú így szürreális úton, hosszas hányódás után holtában hazajut Kínába.

„Világraszóló, hogy Eötvös Péter operájával jelen van a Bartók Pluszon, tekintélyével is súlyt ad mindannak, amit ma a fesztivál jelent” – fogalmazott egy nemrégiben készült interjúban Kesselyák Gergely, az operafesztivál igazgatója. – „Az Aranysárkányban sok a vicces szituáció. Mint ha komédiát néznénk, amelynek tragikus a vége.

Az igazán nagy színpadi mesterek sajátja, hogy szórakoztatva tanítanak.

Eötvös Péter is megtalálja a módját, hogy segítse az opera befogadását. Aki megnézi Miskolcon ezt az előadást, az operajátszás élmezőnyéről szerezhet benyomást.”

A Bartók Plusz 2019 programjairól bővebben a fesztivál honlapján talál információkat.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X