Papageno Radio
Kiállítás Rendhagyó kiállítás a Holdra szállás 50. évfordulójára

Rendhagyó kiállítás a Holdra szállás 50. évfordulójára

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Vasarely Múzeum rendhagyó kiállítással emlékezik meg a Holdra szállás 50. évfordulójáról. A tárlat a hidegháború legkiélezettebb időszakában megvalósult, a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő alkotásokon keresztül mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát június 13-tól egészen szeptember 22-ig.

A válogatás az „űrművészet” létrehozására irányuló, fél évszázaddal ezelőtt megfogalmazott elképzelésnek állít emléket. Kevésbé ismert, ugyanakkor ikonikus példákon keresztül dokumentálja a művészek azt a vágyát, hogy a jövőben a földi kötöttségektől megszabadulva az univerzum egy másik pontján, akár a Holdon is bemutathassák alkotásaikat.

Ide kapcsolódik:
Vasarely-életmű-kiállítás nyílik a párizsi Pompidou Központban

Victor Vasarely csak ritkán látható, kozmikus témájú művei mellett többek között felelevenítésre kerül a görög szobrász Vassilakis Takis egy 1960-ban végrehajtott akciója, aminek a során a költő Sinclair Beiles-t képletesen – az első asztronauta, Gagarin utazását megelőzve – az „űrbe lőtte”.

A kiállítás fókuszába a világűrbe került első műalkotásként számon tartott Moon Museum (Holdmúzeum) került. Ez utóbbi, körömnyi méretű tárgy létrehozásában a korszak legjelentősebb New Yorkban élő művészei, köztük Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Claes Oldenburg és az ötletgazda, Forrest Myers vett részt. A konceptuális gegként értelmezhető mű a NASA egyik alkalmazottja segítségével a holdkompba csempészett példányát az Apollo–12 legénysége 1969. november 19-én juttatta el a Földet kísérő égitestre.

Promóció

Stream és színház

X
X