Papageno Radio
Promóció Spanyol zeneszerző írt oratóriumot Janus Pannonius versére

Spanyol zeneszerző írt oratóriumot Janus Pannonius versére

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Janus Pannonius XV. századi versére írt oratórium premierjére kerül sor szeptember 22-én Szombathelyen. 

A THRENOS című mű az első ismert magyar költő latin nyelvű siratóénekének szövegére épül. A darabot a spanyol származású Alberto Roque Santana komponálta és a Savaria Szimfonikus Zenekar adja elő a pécsi Mecsek kórus közreműködésével. Az előadást a kórus karnagya, Balatoni Sándor vezényli majd.

A koncert második részében elismert jazz-zenészek és ifjú tehetségek Bartók Béla műveire komponált improvizációkat szólaltatnak meg. Közreműködik a Binder-Borbély Duó, valamit a Mizsei Quintett.

Az oratórium alapjául szolgáló Siratóének anyjának, Borbálának halálára című verset Janus Pannonius 1463-ban írta latin nyelven. A zenemű komponálása a Pannon Egyetem ösztöndíja keretén belül készült el. Az ősbemutató koncert a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és a Savaria Szimfonikus Zenekar együttműködésében valósul meg. A verset elszavalja Jordán Tamás színművész.

A Kanári- szigeteken született Alberto Roque Santana több szállal kötődik Magyarországhoz. Karmester és zeneszerző tanulmányait többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte, ahol Petrovics Emil és Vajda János tanítványa volt. Rendszeresen látogatta Sir George Solti próbáit, máig őt tekinti karmesteri példaképének. Santana 1998-2010 között az azóta átalakult Magyar Kamara Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója volt. Európa és Amerika számos együttesével koncertezett.

A koncert második részében Bartók Béla művei alapján komponált improvizációkat hallhatunk. Az elismert jazz-zenészek, Binder Károly (zongora) és Borbély Mihály (szaxofon) duója mellett a Mizsei Quintett szólaltatja meg Bartók kompozícióit.

Az egyedülálló zenei esemény társszervezője a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete. Az interdiszciplináris kutatóintézet az „Egyén – Közösségi kapcsolatok – Társadalmi felelősségvállalás” hármasának modelljei szerint működik. Feladatának tartja közérthetően, XXI. századi szinten bemutatni a tudomány és a művészet közhasznú eredményeit, a Pannon régió feltárásra kerülő történelmi és kulturális örökségeit.

  • PANNÓNIA HANGJAI
  • Szeptember 22., vasárnap, 18:00,
  • Bartók Terem, Szombathely Rákóczi u. 3.
  • Alberto Roque Santana: Threnos, de morte Barbarae matris – oratórium zenekarra, kórusra és szólistákra Janus Pannonius verse alapján – ősbemutató
  • Km: Savaria Szimfonikus Zenekar, Mecsek Kórus
  • vezényel: Balatoni Sándor
  • szólisták: Schultz Dzsenifer – szoprán, Mizsei Zoltán – bariton
  • közreműködik Jordán Tamás színművész
  • További információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X