Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Ismét Újszövetség Maratont tart a székesfehérvári Vörösmarty Színház

Ismét Újszövetség Maratont tart a székesfehérvári Vörösmarty Színház

Különleges eseményre hív mindenkit a székesfehérvári Vörösmarty Színház: december 1-jén lehetőségünk lesz megállni egy pillanatra, elcsendesedni és meghitt hangulatban készülni a kereszténység legszebb ünnepére, a karácsonyra. 14 órakor veszi kezdetét a VIII. Újszövetség Maraton, megújult formában.

A megújuló VIII. Újszövetség Maraton részleteiről az esemény helyszínén, a Vörösmarty Színházban adott tájékoztatást Dr. Szikora János, a teátrum igazgatója, Spányi Antal megyés püspök, Szász Zoltán református lelkész és Fehér Károly nyugalmazott evangélikus lelkész.

- hirdetés -

Az Újszövetség Maratont 2012-ben indította útjára a Vörösmarty Színház, azzal a szándékkal, hogy a színháznak, mint értékközvetítő intézménynek feladata a világ egyik legnagyobb kincsének, a Bibliának a közvetítése hívők és nem hívők felé egyaránt.

Advent első hétvégéjén ismét önkéntes jelentkezők olvashatnak fel a Vörösmarty Színház nagyszínpadán. A négy evangélista könyvéből összeállított történet Jézus életét meséli el: születését, tanításait, halálát és feltámadását.

A színház honlapján november 19. keddtől bárki jelentkezhet a felolvasásra.

Családok, barátok együtt is jelentkezhetnek, elosztva egymás közt az ötperces részleteket.

- hirdetés -

Szikora János elmondta, hogy az előző évekhez képest a program rövidebb de egyben koncentráltabb, személyesebb és családiasabb is: „Az Újszövetség Maraton során az Újszövetséget korábban az első szótól az utolsóig felolvastuk, mint egy szöveggyűjteményt. Az idei bibliafelolvasás „alapanyaga” egy különleges szöveg-összeállítás, amelynek szempontja, hogy a lehető legteljesebb képet adjuk arról, amit az emberek emlékezete Jézus cselekedeteiről és szavairól megőrzött.” „Aki ezzel a szöveggel, vagyis ezzel a tanítással találkozik, be tudja fogadni, azzal a saját életét tudja gazdagítani, jobbá, szebbé tenni.” – emelte ki Spányi Antal megyés püspök, aki szerint a székesfehérvári kultúra részévé vált az adventi bibliaolvasás.

A felolvasás 14 órakor veszi kezdetét, és a tervek szerint a 18 órakor kezdődő városi gyertyagyújtás ünnepség kezdetéig be is fejeződik.

A felolvasás közben Jézus élete egy hatalmas vetítővásznon illusztrációk segítségével is megelevenedik, miután a VIII. Újszövetség Maratonhoz kapcsolódóan, rajzpályázatot hirdetnek általános és középiskolás diákok számára.

A pályázattal kapcsolatos részletek a színház honlapján érhetőek el.

Szász Zoltán református lelkész szerint örömteli, ha Isten igéje nemcsak liturgikus környezetben hangzik el, hanem olyan helyeken is, ahol ez nem megszokott, mint például a színházban. „Az, hogy idén nem az egész Újszövetséget olvassák fel, hanem csak az Evangéliumokat, nem beszűkítésnek, hanem koncentrációnak érzem.” – mondta Fehér Károly nyugalmazott evangélikus lelkész.

VIII. Újszövetség Maraton, sajtótájékoztató – fotó: Kiss László

Az országosan is egyedülálló programon az egyes bibliarészeket a Hermann László Zeneiskola tanulóinak műsora kapcsolja össze. A gyerekeket Kerkay Rita és Varga Lili színművésznők és Németh Mariann vezetésével kézműves foglalkozás várja, hogy a legkisebbek is átérezzék az ünnep szépségét. A délután folyamán ráadásul egy Betlehem is fog készülni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.