Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Liszt és Kodály műveiből ad ingyenes koncertet a Nemzeti Énekkar

Liszt és Kodály műveiből ad ingyenes koncertet a Nemzeti Énekkar

A Nemzeti Énekkar Magyarország államalapításának ünnepének előestéjén, augusztus 19-én 20.00 órakor az Avilai Szent Teréz templomban két csodálatos magyar művet szólaltat meg. Elhangzik Liszt Krisztus oratóriumából részletek (Nyolc boldogság, Pater noster, Tu es Petrus), valamint Kodály Zoltán Missa brevise.

- hirdetés -

„Rendkívül érdekes hogy 1986.03.14-én hasonló műsorral lépett fel az Állami Énekkar, Pászti Miklós karigazgató vezényletével, ahol szintén részleteket adtak elő a Krisztus oratóriumból. Talán a tudat alatti varázsnak tudom be, hogy az akkori kiindulás és most az újrakezdésben mindkettő olyan kultikus darab, amelyek egy rendkívül nagy szorongatásból, sötétségből történő kifelé vezető utat járja be velünk. Az ember számod ad a lelkiismeretével és a fény felé kerül.

- hirdetés -

A hangverseny első részében Liszt Krisztus oratóriumából három tétel csendül fel, a Nyolc boldogság, Pater noster és a Tu es Petrus. A Nyolc boldogság felsorolja a tökéletes ellentétet, hogy a földi világon túl, mi a nyolc boldogság. Nem az, amit mi, a mai időkben boldogságnak nevezünk, mint a gazdagság, sikeresség. vagy az egyéb világi örömök. Ezt követi a Pater noster, a Miatyánk, az ima egyszerű, bensőséges zenei megfogalmazása, majd, ami megkoronázza az egészet, az a Tu es Petrus, az egyházalapítás, melyben győz az egyház mindenekfelett. Ez a három szorosan egymáshoz kapcsolódó tétel hangzik el Liszt Krisztus oratóriumából.

Ide kapcsolódik:
Rachmaninov összes zongoraversenyével kezdi évadát a Nemzeti Filharmonikusok

Ugyanez mondható el Kodály Missa bravesire is. Kodály Zoltán ezt a darabot 1944-ben dolgozta át, a Csendes misét  kórusra és orgonára, majd zenekarra, miközben a II. világháború legszörnyűbb időszakában ropogtak a feje felett a fegyverek. Ez a sötét, komor hangulat, hangnemben is egyfajta felkiáltás, aminek vége egy hihetetlen apoteózis, a hit győzelme és a fény felé kerülés” – mondja Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója.

A NEMZETI ÉNEKKAR INGYENES KONCERTJE AZ AVILAI SZENT TERÉZ TEMPLOMBAN

 

augusztus 19. szerda, 20:00

Avilai Szent Teréz templom, Budapest

Liszt Ferenc: Krisztus – részletek (Nyolc boldogság, Pater noster, Tu es Petrus)

 

km.: Borka Ákos bariton

Kodály Zoltán: Missa brevis

km.: Széll Cecília, Szalai Ágnes szoprán / Derzsi-Pap Enikő mezzoszoprán / Müller Beáta alt / Varga

Donát tenor / Cserményi Zsombor bariton, valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Pálúr János orgona, vezényel: Somos Csaba

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.