Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Mit keres a fizikus a múzeumban?

Mit keres a fizikus a múzeumban?

Október 10-től látogatható a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című új időszakos kiállítás a Ludwig Múzeumban, amelyre hatalmas az érdeklődés. A tárlat bemutatja a világhírű fizikus, Barabási Albert-László és laboratóriuma kutatásainak elmúlt 25 évét. Miként találkozik a tudomány és a művészet, mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Ezzel a kérdéssel kezdte köszöntő beszédét Barabási Albert-László a kiállítás megnyitóján, aki szerint a termeket végigjárva megkaphatjuk a választ. Ebben segíthet, ha kicsit többet tudunk munkásságáról. A nagyközönség egyrészt kutatóként ismeri őt, bár tudományos szövegeit, hacsak nem vagyunk szakmabeliek, nem sokan olvastuk.

- hirdetés -

Másrészt úgy is ismerjük őt, mint ismeretterjesztő írót és egyetemi oktatót, aki a bonyolult kutatási témákat úgy tolmácsolja, hogy érthető legyen bárki számára. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy mindemellett – Barabási szavait idézve – „az építkezésnek mindig volt egy harmadik lába”, ami maga a vizualitás, a vizualizáció.

Ide kapcsolódik:
Lélegző térképen a koronavírus hatása – Megnéztük a BarabásiLab budapesti kiállítását

Barabási vizuálisan gondolkodó ember lévén fontosnak tartja, hogy először látnia kell valamit ahhoz, hogy le tudja írni. Így a „láttatás” a kutatás és a megértési folyamat fontos része.

25 év alatt nagyon sok vizualizációs anyag született, ám ezeket nem lehetett a tudományos diskurzusban felhasználni, mert a szakmai cikkekben egyszerűen nem volt helyük. Így a Ludwig Múzeum kiállítása egy „ősbemutató”, mivel ez az anyag most jelent meg így együtt először. „Ezek a munkák most otthonra leltek.”

A Ludwig Múzeumban immár hagyománya van a tudomány és művészet találkozásából születő kiállítások bemutatásának. Fabényi Julia, a múzeum igazgatója kihangsúlyozta, hogy a tudomány és művészet társítása, és ennek a múzeumban történő bemutatása Peter Weibel, művész és kurátor – aki jelenleg a karlsruhei ZKM vezetője – úttörő munkásságának köszönhető. Munkájának fontos állomása volt a Ludwig Múzeum első olyan kiállítása, amely a tudományt és a művészetet párhuzamosan értelmezte. A tárlatot 1996-ban mutatták be Beyond Art címmel.

BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve

A múzeum azóta is kiemelt szerepet szentel ennek a területnek, többek között a médiaművészettel és az interdiszciplináris jelenségekkel foglalkozó konferenciák és kiállítások rendezésével. A 2020-as év kiállítási tematikájának fókuszában a tudomány áll. Ennek keretein belül került megrendezésre a The Dead Web. The End és a Waliczky Tamás: Képzelt kamerák című kiállítás, illetve a jelenlegi, Barabási Albert-László nevével fémjelzett hálózatkutatás vizualizációját bemutató tárlat is.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.