Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Mesél a múlt - Egyedülálló régészeti kincsek kerülnek előtérbe az V. Műtárgyak...

Mesél a múlt – Egyedülálló régészeti kincsek kerülnek előtérbe az V. Műtárgyak Éjszakáján

Hamarosan kezdődik az ötödik Műtárgyak Éjszakája Fesztivál, a műtárgy.com szervezésében, neves hazai intézmények bevonásával. A programsorozat június 17-19. között várja a művészetek szerelmeseit. A nyár legizgalmasabb háromnapos művészeti fesztiválján egyetlen bérlettel csaknem 50 helyszín és több mint 100 program közül választhatják ki a számukra legérdekesebbeket a résztvevők.

A három nap során megnyitják kapuikat a múzeumok és a galériák, neves szakemberek tartanak előadásokat, a tárlatvezetések, műteremlátogatások során pedig művészek mutatják be a munkáikat. A workshopokon a résztvevők is belefeledkezhetnek az alkotás örömeibe, a művészeti sétákon pedig kulisszatitkokra is fény derül. A színes programok közötti eligazodáshoz,  a választás megkönnyítéséhez ajánlókkal segítünk az érdeklődőknek, a tematikus sétákról írt cikkünket itt, a tárlatvezetésekről szóló válogatásunkat pedig itt tudják elolvasni.

A műtárgyak a múlt eseményeinek őrzői is, szorosan összekapcsolódnak egy-egy nép történelmével. A Műtárgyak Éjszakáján az előadók szóra bírják ezeket a tárgyakat, és a segítségükkel kalandos időutazásra invitálják a látogatókat. A következő programokat elsősorban a történelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánljuk.

Az Óbudán található Aquincumi Múzeumnál keresve sem találhat jobb helyszínt az, aki elmélyedne az ásatásokkal, a régészeti emlékekkel és a Római Birodalommal kapcsolatos érdekességekben. Vajon hogyan élhettek az aquincumi polgárvárosban a rómaiak? Milyen leletek kerültek elő az elmúlt hónapok ásatásai során Budapesten? Miről mesélnek Európa egyik legnagyobb kőtára, az aquincumi lapidarium kincsei? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járnak körbe az Aquincumi Múzeum együttműködésével megvalósuló programok.

További információk és regisztráció ide kattintva.

Ha már régészet: a Magyar Nemzeti Múzeumban június 17-én Ligeti Dániel történész az intézmény legféltettebb régészeti leleteinek rejtelmeibe, így például a szilágysomlyói kincsek, vagy a galgóci tarsolylemez titkaiba avatja be a látogatókat. A leletek mellett pedig szó lesz az azokat készítő emberekről is, akik többek között arra is rájöttek, hogy hogyan lehet megmunkálni a fémet.

Bővebb információ és regisztráció itt érhető el.

Amennyiben valaki a régészeti leletek helyett a MNM egyéb becses kincseire, többek között a koronázási palástra, vagy Sisi ruhaderekára kíváncsi, Bíró Dávid június 17-i vezetésén vehet részt.

Bővebb információ és regisztráció erre a linkre kattintva.

A Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum különösen izgalmas programokkal várja a látogatókat: június 18-án a középkori magyar történelem egyik legfontosabb emléke, a kalandos történetű magyar-Anjou címeres selyemkárpit kerül a középpontba, amelynek darabjaira a Szent György téri kút mélyén, sárgombóc formájában bukkantak a szakemberek. A résztvevők további kuriózumokkal, például középkori cipőkkel is találkozhatnak. Másnap, június 19-én egy kultikus tárgyé, a reflexíjé lesz a főszerep. Egyebek mellett szóba kerül, hogy milyen reflexíjat használtak a sztyeppei népek, és az is, hogy vajon elfelejtették-e a magyarok a lovasíjász harcmodort a letelepedést követően.

További információ és regisztráció ide kattintva található.

A II. kerületi Rózsadomb Budapest egyik legkedveltebb és leghangulatosabb lakóövezete. Nevét onnan kapta, hogy a török hódoltság idején állítólag a harcos muszlim szerzetes, a Rózsák atyja, azaz Gül Baba rózsáival ültették be a környéket. Gül Baba sírkápolnáját, illetve annak környékét nemrégiben teljesen felújították. A Gül Baba Kulturális és Kiállítóközpont állandó kiállításán a látogatók betekintést nyerhetnek a dervisek életébe, a zarándokhellyé alakult építmény történetének főbb fejezeteibe, és megismerkedhetnek a szerzetessel kapcsolatos legendákkal is. A tárlat önállóan és vezetéssel is megtekinthető a rendezvény ideje alatt. A helyszín programkínálatát koncertek is színesítik.

További információ és regisztráció itt.

Törökország gazdag kultúrájának, nyelvének, történelmének és művészetének ápolásával foglalkozik a Yunus Emre Török Kulturális Intézet, ahol a Műtárgyak Éjszakája idején a népi kézművesség legjavával, motívumkincseivel ismerkedhetnek meg a látogatók. A tárgyak rendhagyó módon egy nemezsátorban kerülnek kiállításra, a tárlat megtekintése mellett pedig a kézműves műhelyek munkájába, a szövés fortélyaiba is bepillanthatnak a résztvevők.

Bővebb információért és a regisztrációhoz kattints ide.

Az V. Műtárgyak Éjszakája teljes programkínálata itt található ezen a linken érhető el.  

A regisztrációhoz bérlet vásárlása szükséges, amely ide kattintva érhető el.

Promóció

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.