Rengetegen indítjuk kávéval a napot, azonban a növényről és a belőle készült italról bizonyára keveset tudunk. Ma bemutatjuk a különféle főzési módokat, típusokat illetve ezek jellegzetességeit. Ha szeretnél egy kicsit többet megtudni a kávéról, tarts velünk!
A kávé elkészítésének fajtái
Amennyiben rendszeres kávéfogyasztó vagy, biztosan ismersz pár elkészítési módot, de ha nem, akkor sincs probléma. Természetesen a trendek ezen a téren is folyamatosan változnak, de egy átfogó képet azért ki lehet alakítani. A kávézók és a velük kapcsolatos üzletek kínálatában sokszor könnyű eltévedni, de most segítünk neked. Reméljük, hogy ezzel a bemutatóval kicsit tisztább képet fogsz kapni a témáról.
Az első és talán legklasszikusabb főzési forma az espresso kávétípus. Ezt rendkívül sokan fogyasztjuk és ismerjük is. Elkészítéséhez egy espresso, vagy egy capuccino gépre lesz szükségünk. Működési elve a forró víz nyomóerejével kapcsolódik össze. Ennek segítségével érhető el ugyanis az az erős telt ízű kávé, amit sokan kedvelünk. Nem véletlenül, hiszen a kellemes ízhatás felfrissítő élménnyel párosul.
A modern világ – újabb és különlegesebb főzési típusok
Természetesen a barista tudomány nem áll meg az espressonál, ennél sokkal tágabb ismeretekkel rendelkezik. A következő, már egy kicsit kevésbé ismert eljárás a ristretto fajtájú kávé. Elkészítési elve hasonló az espressohoz, hiszen nyomás alatt álló vizet eresztünk át a kávéőrleményen. Ám ennél a módszernél csak az espresso vízmennyiségének a fele kerül felhasználásra, így egy sötétebb, erősebb végeredményt kapunk.
Még tovább evezve a kávé tengerén, elérkezünk a Dip Brew-hoz. Ennél az eljárásnál a masina víztartályába kell töltenünk a vizet és nincs más dolgunk, csak várni. Ugyais a gép elkészíti nekünk a mennyei italunkat.
A Pour Over eljárásnál már egy szűrőre is szükségünk lesz. A tökéletes hőmérsékletű vizet lassan ráöntjük a kávéra, és megvárjuk míg a szűrőn átfolyó folyadékból elkészül a frissítőnk. Végül érdemes megemlíteni a Cold Brew módszert is, amely egy nem túl ismert eljárás. Itt ugyanis durvára darált kávét hagyunk állni szobahőmérsékletű vízben hosszú időn keresztül. Így az italunk nem lesz olyan keserű.
A kávéból készíthető italok sokasága
Miután a főzési eljárásokkal megismerkedtünk vessünk egy pillantást a kávéitalokra is. Ezek általában kávét, tejet, illetve tejhabot tartalmaznak. Ezek kombinációból készíthetjük el mennyei frissítők sokaságát. Ha jó minőségű kávét szeretnénk főzni szerezzük be azt a CafeNash szemes kávé kínálatából. Itt olyan különlegességeket is találhatsz, melyek biztosan a kedvenceid lesznek majd. Ha innen rendelsz, tökéletes minőségű kávéval indíthatod a reggelt!
Klasszikusan az olasz módszer szerint reggel célszerű valamelyik tejes megoldást választani, délután pedig egy ütősebb espressot. De természetesen ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve. Lényeg az, hogy élvezd ezen italok ízét, és fogyassz olyat, mely a szívedhez leginkább közel áll. Jó kávézást kívánunk!