Mitől olyannyira kedveltek a Babits borászat tevékenységéhez és nevéhez köthető borok? Milyen érdekességeket és izgalmas praktikákat lehet kötni a borászathoz? Miért lehet érdemes beszerezni és kipróbálni egy-egy palackkal a Babits borászat remekeiből?
Helyezzük el lokáció szerint a Babits borászat szőlőtermesztő tevékenységét
Mi a közös a Szegi határában fekvő Poklos-dűlő, Olaszliszkán a Vas, Tolcsván pedig a Kincsem-dűlő elhelyezkedésében? Köztük valamennyi szőlőtermesztő terület a Zemplén-hegység lábainál fekszik.
Szintén közös vonás bennük, hogy a Babits borászat a felsorolt lokációk mindegyikén foglalkozik szőlőtermesztéssel. Abból a nem elhanyagolható okból is, mivel ezeken a helyeken egyértelműen a szőlőklaszter első osztályába tartozó fajták teremnek.
Amelyekből nagy szakértelemmel finomított folyamatokon keresztül sikerül olyan remekbe szabott borokat alkotni, mint például a Babits Tokaji 5 Puttonyos Aszú, vagy pedig a Babits Tokaji 6 Puttonyos Aszú.
Néhány érdekesség a működését és alkalmazott gyakorlatait illetően
A Babits borászat szakemberei egyértelműen a tradicionális szüret hívei. Ennek megfelelően október második felében látnak hozzá a munkálatok ezen fázisához. Megvárva azt, hogy a szőlő már kissé túlérett állapotban legyen, a cukortartalma pedig 22-24 fok körül alakuljon.
Annak érdekében, hogy az iDrinks magyar bor kínálatában elérhető Babits különlegességek elsőrendű minőséget képviseljenek, a manufaktúra szakemberei a kíméletes préselés technikáját alkalmazzák.
Ennek köszönhetően rendkívül magas minőségű mustot képesek alkotni. Ehhez jön hozzá a tokaji pincefalakat borító nemespenész, a tölgyfahordós érlelés hozzáadott értéke. Nem beszélve a riolittufába vájt, többszáz éves pince által biztosított állandó hőmérsékletnek, amely 10-12 Celsius fokon biztosít eszményi hőmérsékletet a borok ízfejlődéséhez.
A borászattal kapcsolatos további érdekességek, izgalmas praktikák
A Babits borászatnál ragaszkodnak ahhoz a családi tradícióhoz, hogy az egyes dűlők szőlőtermését külön menedzseljék. Méghozzá a szürettől kezdve egészen a palackozás folyamatáig bezárólag.
Ennek is betudható, hogy a tokaji aszú mellett az édes és száraz boraik is elsőrendű nívót képviselnek. A Babits borok bázisát egyébként a vidék karakterisztikus szőlőjének számító frenetikus furmint, illetve a hárslevelű és a sárgamuskotály alkotják.
Ha pedig a borászat legjobb borai közül szeretnénk kóstolni, akkor a Babits Tokaji Érdekházasság, a Babits Tokaji Sárgamuskotály vagy a Babits Tokaji Furmint mindenképp nyerő választást jelenthet.
De hasonlóan pozitív dolgok mondhatók el a Babits Tokaji 5 Puttonyos Aszú, a Babits Tokaji 6 Puttonyos Aszú, a Babits Tokaji Halfarka Sárgamuskotály, illetve a Babits Tokaji Késői Szüret Furmint esetében is.