Ahogy a mondás tartja: “Bezzeg régen jobb volt minden!” De vajon ez tényleg így van? Gondoljunk csak arra, hogy a háztartási gépek és eszközök, amik megkönnyítik a mindennapjainkat, mennyit tudtak fejlődni az elmúlt évtizedek során.
Már nem kell elmenni a patakhoz, ha mosni szeretnénk, nem kell külön épület az aszaláshoz, nem kell szén a vasalóba, stb. Jelen cikkben pedig a kemencék körüli változásokra fogunk koncentrálni, hogy mennyit is egyszerűsödött ezeknek a használata a modernizálás során.
A kemence funkciójának változása
Régen a kemence nem csak egy nagyra nőtt sütő volt, hanem egy olyan sokrétűen használható eszköz, ami segítette abban a családokat, hogy spórolhassanak az energiával. Egyszerre sütöttek benne és fűtötték be vele az egész házat, életteret. Ez szolgáltatta a téli beszélgetések központi helyét is. Mára ezeket a funkciókat teljesen más dolgok látják el, így sokkal inkább csak a sütésre fókuszálunk egy kemence esetében.
Neked van már kemencéd a kertben? Ha még nincs, nézd meg a Grillplaza.hu oldalát, ahol csúcsminőségű olasz kemencék és praktikus pizzasütő kiegészítők közül választhatod ki a neked legjobban tetsző termékeket.
Hogyan kell felfűteni a kemencét?
A régi időkben ez egyáltalán nem volt egyszerű, vagy gyors feladat. Egyes esetekben nem is egyszer, hanem kétszer is begyújtottak ahhoz, hogy egy kenyér sütésére alkalmas legyen a rendszer. Első körben meggyújtottak egy nyaláb szalmát, ami miután leégett, a parazsát szétterítették, hogy teljesen átjárja a melege a kemencét.
Ezután nyalábpárokkal kezdték el fűteni a tűztér szemben lévő oldalait, hogy egyenletesen mindenhol meleg legyen a sütőtér is. Nagyon fontos volt a jól kivitelezett technika, hiszen ennek hiányában eltérő hőmérsékleti viszonyok léptek fel a sütőtér egyes pontjain, az pedig nagy veszteségeket eredményezhetett. Márpedig a régi időkben a kidobott élelmiszer nagyon komoly veszteségnek számított.
Ezzel szemben a modern kemencéknél nincs szükség különösebb “rituálékra” ahhoz, hogy elérd az üzemi hőmérsékletet. Egy jól tervezett kemence akár 10 perc alatt elérheti az 500 Celsius fokos hőmérsékletet, és nagyon szépen tartja is azt mindaddig, amíg elvárod tőle. Így pedig akár 1-2 perc alatt meg tudsz sütni egy pizzát, tehát akkor sem maradsz alul, ha egy nagyobb társaságot szeretnél jóllakatni, csak győzd alapanyaggal!
Kemencéhez való kiegészítők
A régi időkben ahhoz, hogy fenntartsák a lángokat, s biztonságosan tudják kezelni a hatalmas méretű, és nagyon forró kemencét, számos eszközt használtak. Szénvonó, piszkafa, sütőlapát, kantakocsi, pemét, szusztora… Ezek jó részéről ma már azt sem tudjuk, micsoda, akkoriban pedig elengedhetetlenek voltak, ha az emberek sütögetni akartak.
Ellenben a modern kemencéknél elég, ha a tisztán tartásához vannak eszközeid, valamint egy megbízható pizzalapátod. Minden más opcionális, de ettől függetlenül nagyon hasznos tud lenni bármilyen segédeszköz.