A szülőktől való elköltözés minden fiatal felnőtt életében mérföldkőnek számít. Ezentúl már saját, külön háztartást kell vezetniük, annak minden örömével és nyűgjével együtt. Az egyik sarkalatos pont pedig nem más, mint a konyha, ahol rengeteg eszközre lesz szükség már a kezdetektől.
Vegyük is sorra, hogy melyek ezek. Listánkkal segíteni szeretnénk mindazoknak, akik költözés előtt állnak, illetve azoknak is, akik hasznos ajándékot keresnek egy családi fészekből kiröppenő fiatalnak.
A főzés előkészületének eszközei
A főzés mindig az alapanyagok előkészítésével indul, ez pedig annál könnyebb, minél több segédeszköz áll rendelkezésre. A finnshop.hu Fiskars konyhai kiegészítői a kevésbé gyakorlott konyhatündéreknek is segítenek abban, hogy finom falatokat varázsolhassanak az asztalra.
A habverők, hámozók, késélezők, reszelők, gyümölcsfacsarók, konzervnyitók, vágódeszkák és egyéb kellékek nélkül ugyan el lehet boldogulni, ha minden kötél szakad, de a hiányuk azért igencsak megnehezíti a dolgunkat.
A késekről pedig érdemes külön is pár szót ejteni, hiszen ezek az egyik, ha nem a leggyakrabban használt konyhai eszközök. Érdemes belőlük kapásból többet is vásárolni, egy-két nagyobbat az alapanyagok felszeleteléséhez, illetve kisebbeket például kenéshez, hámozáshoz, étkezéshez. Egy jó minőségű szakácskés évekig is kiszolgálja a gazdáját, így célszerű prémium terméket választani.
A főzés és sütés sava-borsa: az edények
Egy kezdő számára meglehetősen lelombozó, ha az ételek soha nem sikerülnek finomra, mert a nagyitól örökölt ősrégi lábasban mindig odaég az étel, a serpenyőben leragad a tojásrántotta, és bárhogy is van beállítva a sütő, az évtizedeket megélt tepsiben a tészta alja és teteje megég, a közepe nyers marad.
Talán el sem hinnénk, hogy a főzés sikerében mekkora szerepet játszik, hogy milyen edényekkel dolgozunk. Egy új, jó minőségű edény egyenletesen oszlatja el a hőt, tapadásmentes felülettel rendelkezik, könnyű tisztítani és kényelmes használni.
Ezért az edénykészlet is az a kategória, amiből érdemes egy új szettel kezdeni a felnőtt életet. Eleinte elegendő egy kisebb és nagyobb lábas, két különböző méretű serpenyő és tepsi, illetve egy nagyobb fazék. Ezeket akár több részletben is megvehetjük, de ne engedjünk a minőségből, mert a silány gyártmányú darabok csak csalódást okoznak majd.
Jó étvágyat! Avagy mi kell a gondtalan étkezéshez?
Ha minden finomság elkészült, ideje tálalni. Ehhez természetesen szükség lesz tányérokra és evőeszközökre. Ha van rá mód, ajánlott egy hétköznapi és egy ünnepli készletet beszerezni. Míg az előbbit állandó jelleggel használhatjuk, addig az utóbbit csak jeles alkalmakkor vegyük elő, például ha ünnepi vacsorára hívjuk a családot vagy a barátokat.
Ilyenkor ugyanis az a szép, ha a gondosan megterített asztalon mindenki előtt egységes teríték van, mert a szedett-vedett tányérok és evőeszközök igencsak megtörik az ünnepélyes összképet.