Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik Papageno Klasszik – Miklósa Erikától egy új verseskötetig

Papageno Klasszik – Miklósa Erikától egy új verseskötetig

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 20-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Miklósa Erikával, Vinczellér Katalinnal és Viola Szandrával.

30 év az Opera színpadán

- hirdetés -

Miklósa Erika Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima Primissima díjas koloratúrszoprán énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 2021. március 27-én operai debütálásának 30. évfordulója alkalmából gálaestet ad, amelyet az Opera Otthonra közvetítéssorozatában tekinthetünk meg. Miklósa Erika 19 évesen debütált a Magyar Állami Operaházban Papagenaként. A bemutatkozást követően sorra kapta a legnagyobb koloratúrszoprán szerepeket A denevér Adéljától a Lammermoori Lucia címszerepéig. 1992-ben énektanára, Hamari Júlia meghívta brüsszeli Mester és jövő című koncertjére, ez volt első külföldi fellépése. Még ebben az évben lehetősége adódott elénekelni Mannheimban Az Éj királynője szerepét, amely a későbbi években védjegyévé vált. Nemzetközi karrierje ezek után ívelt gyorsan felfelé.

- hirdetés -

1996-ban külföldre ment tanulni. Előbb Philadelphiában, majd milánói Scalában képezte magát ösztöndíjasként. 1999-ig volt tagja a Magyar Állami Operaháznak, de azóta is szinte minden évadban fellép Budapesten. A varázsfuvola Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett; Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig közel háromszáz előadással a háta mögött ő a legkeresettebb művész ebben a szerepben. 2004-től folyamatos szerződése van a New York-i Metropolitanben. Az opera műfaja mellett szívesen kalandozik a musical és operett világába is, számos exkluzív gálakoncert főszereplője. A márciusi jubileumi gálaesten legfontosabb szerepeiből ad elő részleteket, mint A varázsfuvola, a Carmen, a Lammermoori Lucia vagy a Don Pasquale. A nagyszabású gálakoncerten az operák egyes részletei legkedvesebb pályatársai – Balczó Péter, Gál Erika, Haja Zsolt, Horti Lilla, Horváth István, Kálmándy Mihály, Kovács István, Kun Ágnes Anna, László Boldizsár, Megyesi Zoltán, Mester Viktória, Rácz Rita, Sándor Csaba, Schöck Atala, Szappanos Tibor, Szegedi Csaba, Szerekován János és Wiedemann Bernadett –, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködésével csendülnek fel. Kétrészes interjúnkban arl is beszélgetünk Miklósa Erikával, tekinthetjük-e Mozart Varázsfuvoláját egyfajta szimbólumnak a pályáján, az életében, illetve kik segítették a pályáján emberi és művészi szempontból?

Mesék a Pagonyból

Az elmúlt időszak a családok számára is nagyon nehéz volt, hiszen a kapcsolattartás a nagyszülőkkel, családtagokkal igen korlátozott. Az idősebb generáció meghatározó szerepet tölt be a gyerekek életében, és a járványtól függetlenül is sokat adhatnak egymásnak gyerekek és nagyszülők. Ezért is fontos és izgalmas a Pagony Kiadó kezdeményezése: új, tavaszi pályázataiban a Pagony a kisebb és a nagyobb gyerekeket is megpróbálja elérni három pályázatával. Ezek közül az egyik Nagyszüleink játszótere címmel a felső tagozatos diákokat szólítja meg játékos formában, hogy beszélgessenek el a nagyszülőkkel, dédszülőkkel nagy-nagynénikkel és – bácsikkal. Meséljenek ők a saját gyerekkorukról, hogy aztán az unokák, dédunokák ebből izgalmas történetet írhassanak. Egy-egy ilyen beszélgetés nemcsak az érzelmi kötődést segíti elő, de fontos információkkal szolgál előző évtizedekről, a család történetéről, emlékekről, tanulságokról, szép és szomorú dolgokról egyaránt. A Pagony három legfrissebb pályázatáról Vinczellér Katalin magyar-média szakos tanárral, a Pagony – Tilos az Á munkatársával beszélgetünk.

Használt fényforrások

Viola Szandra költőnő első kötete 2008-ban jelent meg Léleksztriptíz, a második pedig 2014-ben Testreszabás címmel. 2013-ban ő képviselte Magyarországot a 20 ország részvételével megrendezett Nemzetközi Költőnők Konferenciáján Bakuban. Szandra egy új műfaj megteremtőjeként is jelen van a magyar irodalmi életben, ez pedig a testverselés, de az ő nevéhez köthető a verskarácsonyfa-állítás hagyománya és a Viselj verset!-kampány is, amelyben lemosható verstetoválásokkal, versékszerekkel, valamint irodalmi divatshow segítségével népszerűsíti az irodalmat. 2020-ban elindította saját márkáját, a Poeticumot, ugyanebben az évben Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíjat nyert. Az Előretolt Helyőrség Íróakadémia hallgatója. Szandra Viola legújabb kötete Használt fényforrások címmel jelent meg, amelynek kapcsán azt is kérdezzük tőle, milyen hangulat, mely szimbólumok, mely érzelmek határozzák meg harmadik kötetét? Performanszai, az irodalmi divatshowk és saját márkája hogyan születtek, mi inspirálja őt a különleges, olykor meghökkentő ötletek megvalósításakor?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. március 21-én, vasárnap este nyolc órától kerül sor.  Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.