Papageno Radio
- hirdetés -
Rádió Papageno Klasszik A Japán Filmhéttől a 30. Művészetek Völgyéig – Íme, a Papageno Klasszik...

A Japán Filmhéttől a 30. Művészetek Völgyéig – Íme, a Papageno Klasszik kínálata

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása június 12-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Lutter Imrével, Oszkó-Jakab Natáliával, Pető Zsuzsával és Tóth Tímeával.

Kaleidoszkóp VersFesztivál

- hirdetés -

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont a 20. jubileumi Kaleidoszkóp VersFesztiválnak. A VersFesztivált a Magyar Versmondók Egyesülete a színházzal közösen kétévente rendezi meg a jövőben. Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje 2021. november 3–7. között zajlik majd Kaposváron, ahol milliós díjazás várja a győztes produkciókat. A nevezési határidő a versszínházi előadásoknál és a verszene kategóriájában június 30., a versmondás és a versfilmek esetében szeptember 30. A kőszínházak, független társulatok és egyéni művészek a nem hivatásos előadóktól függetlenül versenyeznek majd.

- hirdetés -

Idén is lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók, utcaszínház, utcazene, könyvbemutatók és kiállítás is. Verszenei koncertek versenyére invitálja a fesztivál a zenekarokat, egyéni előadókat, akik énekelt vagy megzenésített verseket adnak elő zenekari kísérettel vagy anélkül – legalább 3 dal, de legfeljebb 40 perces koncert adható. Versmondásban a junior, az ifjúsági és felnőtt korosztály külön versenyez, de versmondásban is saját mezőnyt képeznek a hivatásos színészek, előadóművészek.

A versfilmes alkotások között a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása lehetséges, kisjátékfilmek, hangulati klipek és etűdök, valamint dokumentarista, illetve animációs alkotások is nevezhetők. Lutter Imrével, a fesztivál igazgatójával arról is beszélgetünk, mennyire tág határokról beszélhetünk a választható verseknél, hiszen a verseny kapcsán talán sokan a magyar költészet remekeire gondolhatnak.

Művészetek Völgye

30. alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb összművészeti fesztiválját, a Művészetek Völgye elnevezésű eseménysorozatot 2021. július 23. és augusztus 1. között. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend tíz napon át várja a látogatókat koncertekkel, előadásokkal, kiállításokkal. A három gyönyörű Balaton-felvidéki településen az utcák és a környező természet maga a díszlet, az épületek, intézmények pedig átalakulnak a fesztivál ideje alatt. Koncerthelyszín lesz az óvoda udvarából, galéria a tűzoltószertárból és a buszmegállóból, színház a közösségi házból, hangversenyterem a templomokból.

Ide kapcsolódik:
Megjelent a Papageno idei első különszáma a Művészetek Völgye 2021 programjaival

A helyi lakosok vendéglátói a fesztiválnak, motorjai és mozgatórugói az eseményeknek. Minden helyszínen, udvarban más hangulat és összesen közel ezernyolcszáz program várja a látogatókat. A könnyűzenei koncertek mellett idén még nagyobb hangsúlyt kapnak az irodalmi, színházi, népzenei, klasszikus zenei és képzőművészeti programok, valamint az előző évek sikerén felbuzdulva még több biciklis és gyalogos túra indul.

A fesztivál tíz napja alatt helyi termelők kínálják a Balaton-felvidék legfinomabb borait, házi sajtjait, lekvárjait, szörpjeit, tésztáit, mézeit. Kertben nevelt, termesztett alapanyagokból ízes, finom, házias, szívvel lélekkel elkészített helyi ételeket kóstolhatnak a fesztiválozók. A szervezők továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a zöld fejlesztésekre, repoharakkal, lebomló evőeszközökkel, szelektív hulladékgyűjtéssel terveznek, valamint egy helyszíni komposztálót is telepítenek a Völgybe. A jubiláló eseménysorozatról Oszkó-Jakab Natáliával, a Fesztivál igazgatójával beszélgetünk.

Kiállítás a pálos rendről

Az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend 2020-ban emlékév keretében emlékezett meg alapítója, Esztergomi Boldog Özséb halálának a 750. évfordulójáról. Az 1220-as évektől népszerűvé vált magyarországi remeteéletet Boldog Özséb, az esztergomi kanonokból lett pilisi remete szervezte közösségivé.

A Magyar Nemzeti Múzeumban június 15-én nyíló és szeptemberig látogatható kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a világon ma négy kontinensen szolgáló szerzetesrend múltjáról, jelenéről és távlatairól. Rendkívül színes anyag gyűlt össze hazai és külföldi világi és egyházi közgyűjteményekből. A Múzeum József nádor termeiben egyaránt láthatóak a Kárpát-medencei kolostorok régészeti leletei, a középkori, pálos vonatkozású irodalmi emlékeket őrző hazai és külföldi kódexek, kora újkori nyomtatványok, számos liturgikus tárgy, festmény, metszet és szobor, amelyek mind a rend gazdag örökségéről tanúskodnak. A kiállítás egy tucatnyi tematikus blokkból áll, érdekessége többek között a kerengő-installáció és a Fekete Madonna Zarándokvonatot megjelenítő kisvasút terepasztal.

A Magyar Nemzeti Múzeummal kapcsolatos blogunk itt található.

Pető Zsuzsa régészt, a Pálosok című kiállítás kurátorát arról is kérdezzük, miért tartják különlegesnek ezt a magyar szerzetesrendet; mi adja a pálosok történelmi jelentőségét magyar és világviszonylatban; miért tudunk keveset a pálosok történetéről, és hogyan nyit ezzel kapcsolatban a mostani kiállítás; sokszor kiemelik, hogy a pálosok nagyon emberközeliek életmódjukban, szemléletükben, ez mit jelent?

Japán Filmhét

Egy év kihagyás után, június 15. és 18. között ismét a Toldi moziba hívnak minket izgalmas kortárs filmek a Japán Filmhét keretében. Főként 2019-ben készült műveket láthatunk, amelyek nem csupán a szigetország változatos tájait mutatják be Nagasakitól egészen Hokkaidóig, de közös témájuk a nehézségekkel való szembenézés és a továbblépés egy remélhetőleg boldogabb jövő felé. Életünk számos területén érhetnek bennünket tragédiák – legyen az időskori betegség, szerelem, vagy egy számunkra fontos személy elvesztése –, e filmek főhősei viszont ezek ellenére sem veszítik el a reményt, hogy sorsuk jobbra fordulhat.

A nyitófilm egy manga (japán képregény) alapján készült alkotás, a Látogatóban Gyöngyhagyma úr édesanyjánál című film lesz. A film alapjául szolgáló manga főhőse maga az író, Okano Yūichi; a filmkockákon láthatjuk a képregény születésének pillanatait. A nyitófilm, valamint az Út az állomáshoz, az Égből pottyant étterem és a Csak a macska tudja című filmek japánul, angol és magyar felirattal láthatóak majd. Tóth Tímeát, a Japán Filmhét sajtóreferensét arról is kérdezzük, mi a kortárs japán filmművészet jellegzetessége; hova sorolhatók ezek az alkotók és filmek a világ mozis térképén; a filmek zenei anyaga miről árulkodik, és mit érdemes tudni a Filmhét során látható filmekről?

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2021. június 13-án, vasárnap este nyolc órától kerül sor. Az interjúk megtalálhatók a Papageno Klasszik blogban is. A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.