Papageno Radio
Papageno Rádió Portré Nikolaus Harnoncourt felvételei a Papageno Rádióban

Nikolaus Harnoncourt felvételei a Papageno Rádióban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Nikolaus Harnoncourt világhírű karmester Grazban nevelkedett, majd a bécsi Zeneakadémián csellótanulmányokat folytatott. 1952-ben szerződött a Bécsi Szimfonikusokhoz, ahol 1969-ig volt csellista. 1953-ban alapította meg világhírű együttesét, a Concentus Musicus Wient. A Papageno Rádió Portré című műsorának december 14-i adásában az ő felvételeiből válogatunk. A Portré 15 órai kezdettel hallható, az ismétlés szerdán 22, pénteken 14 órától követhető.

Karmesteri pályafutását a milánói Scalában kezdte 1970-ben. A világ szinte valamennyi koncerttermében és operaházában vezényelt; többször fellépett Budapesten is. A korabeli hangszerek használata miatt őt tartják az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód egyik úttörőjének. Nem zenei múzeumot építek – nyilatkozta -, egyszerűen csak szolgálom a szerzőket, csupán idegenvezetőül szegődtem hozzájuk.

2020. december 6-án lett volna 91 éves. Halála előtt egy évvel így búcsúzott a színpadtól: „Testi erőm megparancsolta, hogy lemondjak további terveimről.” Diszkográfiája páratlanul gazdag, ebben nemcsak Bach- és Mozart-kompozíciók szerepelnek, hanem Bartók, Stravinsky és Gershwin alkotásai is.

Promóció

X
X