Papageno Radio
- hirdetés -
Live Élő közvetítés – Ránki Dezső jótékonysági koncertje

Élő közvetítés – Ránki Dezső jótékonysági koncertje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

November első hetében Ránki Dezső, Palojtay János, Kolonits Klára és Dinyés Dániel lépnek fel Alsógödön a Belépés családostul szervezésében. Az első, november 3-án 18 órakor kezdődő koncerten Ránki Dezső előadásában Beethoven D-dúr (Pastorale), illetve Schubert D-dúr szonátái csendülnek fel. A szólóestet a Papageno élőben közvetíti, a műsorvezető Mácsai János zenetörténész.

A Búzaszem Általános Iskola aulája évek óta szolgál a Belépés családostul programjainak helyszínéül – több Kossuth-díjas előadóművész is vendégeskedett itt az elmúlt évek során, Kolonits Klára és Ránki Dezső mellett többek között Berecz András, Várjon Dénes és Holló Aurél.

- hirdetés -

Ez az év még szorosabbra fűzte az iskola és a Becsal kapcsolatát: az intézmény bővítésének javára adott sikeres Vujicsics-Söndrögő koncert után Ránki Dezső, Palojtay János, valamint Kolonits Klára és Dinyés Dániel jótékonysági estjei kerülnek megrendezésre.

Az egyelőre még tornaterem nélküli intézmény egyedi arculatának egyik alappillére a népzenei örökség ápolása – minden diák tanul valamilyen hangszeren (furulyán, népi hegedűn, dudán, tekerőlanton, citerán, gitáron, zongorán), illetve ének- és néptáncoktatásban is részesülnek. A tornaterem méltó helyszíne lehet majd minden népzenei és klasszikus zenei koncertnek, ahogy egyéb hagyományőrző eseménynek is.

November 3-án Ránki Dezső Szonáták D-dúrban című szólókoncertjével kezdődik a három részes sorozat, melyet a Papageno élőben fog közvetíteni.

A Ránki család évek óta játszik Gödön. A kapcsolat a zenészek és Wagner László főszervező között igen személyes:

„nővérem, Rita is zongorista volt a Zeneakadémián, így régi időkre nyúlik vissza Ránki Dezsővel és Klukon Edittel való baráti kapcsolata. 2016-ban Rita zeneakadémista tanítványait hívtam meg Gödre, mint a jövő művészeit, így Ránki Fülöpöt is. Klukon Edit is eljött meghallgatni a fiatalokat, és a koncert utáni beszélgetés során mondta, hogy szívesen eljönnek hozzánk ők is Dezsővel játszani. Negyedik éve lépnek fel nálunk, általában Edit és Dezső négykezeseznek, két zongorás darabokat játszanak, de már Fülöp is játszott velük együtt is a gödi pódiumon. Most fordul elő először, hogy Ránki Dezsőt szólóban hallhatjuk a Búzaszem Iskola aulájában.”

A Belépés családostul által megvalósult koncertek – így például a Gödi Barokk Napok és a Gödi Jazz Napok eseményei – mögött a zene iránti mély szeretet és elköteleződés áll.

„Minden testvérem tanult zenélni, otthon mindig szólt a hegedű, a cselló, a zongora, a klarinét, és persze az URH adó – ma már Bartók rádió. A jazz 15-16 éves koromban lépett be az életembe a Syrius, a Rákfogó és Szabados György koncertjei által. A klasszikus zenéhez nővérem hatására Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, Rohmann Imre és Rados Ferenc zongorajátéka, meg persze Richter néhány budapesti koncertje által kerültem közel, amelyeken megéreztem, milyen különleges érzést vált ki az emberből, ha élőben láthatja, hallhatja a világ egyik, ha nem a legjobb zongoristáját.”

November 5-én Palojtay János, november 8-án pedig Kolonits Klára, férjével, Dinyés Dániellel ad koncertet a Búzaszem tornatermének építése javára. További részletek a belépés családostul honlapján és Facebook-oldalán.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X