Papageno Radio
- hirdetés -
Papageno Rádió Portré Portré – Pauk György életműve a Papageno Rádióban

Portré – Pauk György életműve a Papageno Rádióban

A Papageno Rádió Portré című műsorának november 2-i adásában Pauk György legjobb felvételeiből válogatunk. A műsort 15 órai kezdettel hallhatják, az ismétlés szerdán 22, pénteken 14 órától követhető.

- hirdetés -

Pauk György 1936. október 26-án született Budapesten az Újlipótvárosban, a Sziget utcában – a mai Radnóti Miklós utcában –, ahol szüleivel lakott. Édesapja a Marcali melletti Kéthely nevű kis helységből származott. Mivel szüleit a háború alatt elveszítette, nagymamája nevelte fel. Ötévesen kezdett hegedülni a házukban lakó, kiváló hegedűtanárnőnél, Nógrádiné Neumann Olgánál, akihez zeneakadémista koráig rendszeresen járt hegedűórára.

- hirdetés -

1942-ben abban az épületben kezdte meg általános iskolai tanulmányait, ahol ma a Hollán Ernő utcai zeneiskola működik. Az iskola nagytermében volt első fellépése. A következő évtől a Sziget utcai általános iskolában tanult.

A koncertezés során szinte mindenütt megfordult a világban, így 1963-ban Dél-Afrikában is. Vásáry Tamás mutatta be dél-afrikai turnéinak szervezőjének Frankl Péterrel együtt, aki azonnal leszerződtette őket az 1963-as szezonra. Hongkongban a BBC Szimfonikus Zenekarával és a Berlini Rádiózenekarral játszott.

Ide kapcsolódik:
Pauk György: „A zeneszerző és a hangszeres közösen vállalják a felelősséget"

Az ausztrál turné előtt Ankarában és Isztambulban, majd Izraelben lépett fel. Bombayban a Taj Mahal Szálloda Kristálytermében volt a koncert, majd Hongkong, Új-Zélandon Wellington, utána pedig a hosszú ausztrál turné következett. Dél-Amerikában két alkalommal turnézott: Argentínában, Brazíliában, Bolíviában, Chilében, Uruguayban, Kolumbiában, Venezuelában és Peruban. Japánban az 1980-as évek első felében lépett fel először, amit számos fellépés követett. Japánban ő mutatta be Krzysztof Penderecki hegedűversenyét,előbb Oszakában, majd Tokióban.

Számos amerikai hangversenye közül az elsőre 1971-ben, Chicagóban került sor. Solti György vezényletével játszotta Stravinsky hegedűversenyét. A másik nagy magyar karmester-egyéniség, aki nagy hatással volt pályafutásának alakulására, Doráti Antal volt. Pályakezdőként a következő tanáccsal látta el: „Fiacskám, mielőtt elvállalsz egy koncertet, gondolj a három P-re: a poundra, a pleasure-re és a prestige-re, vagyis a pénzre, az élvezetre és a presztízsre. A háromból legalább egynek meg kell lennie, persze még jobb, ha kettő, vagy akár mindhárom megvan. Ha viszont egyik sincs meg, menj inkább moziba.”

Az elhangzó művek a következők:

  • 15:00 Mozart: K. 516. Vonósötös, 1. Allegro – Takács Quartett
  • 15:06 Brahms: A-dúr szonáta Op. 100. 1. Allegro amabile – Roger Vignoles, zongora
  • 15:14 Bartók: 2. Hegedűverseny, 3. Allegro molto – Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekara
  • 15:27 Mozart: 3. Hegedűverseny K. 216. 1. Allegro – Liszt Ferenc Kamarazenekar
  • 15:36 Mozart: 5. Hegedűverseny K. 219. 1. Allegro aperto – Württembergi Kamarazenekar, Jörg Faerber
  • 15:47 Csajkovszkij: Hegedűverseny Op. 35. 1. Allegro moderato – Londoni Filharmonikus Zenekar, Gunnar Stern

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.