Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Cziffra Fesztivál Júniustól közönség előtt folytatódnak a Cziffra100 programjai

Júniustól közönség előtt folytatódnak a Cziffra100 programjai

A Cziffra György-emlékév február 9-én indult útjára online koncertekkel, júniustól pedig a nyári programsorozatra már a közönséget is várják az ország számos pontján olyan eseményekkel, mint Borisz Berezovszkij és Balázs János Liszt- és Cziffra-átiratokból álló koncertje, Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti előadása vagy a Bárest a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával.

- hirdetés -

Egyéb programok is várják a nézőket, mint a filmvetítés és improvizációs-est Lajkó Félixszel, továbbá szabadtéri programok, mint a Klassz.Kamaralépcső fiatal tehetségekkel, a ZongOpera Miklósa Erikával vagy a Cziffra Café Tompos Kátyával. Párhuzamosan külföldön is elkezdődnek a közönség részvételével megvalósuló évfordulós programok, így elsőként Pristinában és Szatmárnémetiben kerül sor élőben Cziffra100-koncertre.

- hirdetés -

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország Kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az Emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója.

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét,

nagyobb fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Bősze Ádám - fotó: Mátyássy Jónás
Bősze Ádám – fotó: Mátyássy Jónás

Június 7-én indul Bősze Ádám hét alkalmas szórakoztató zenetörténeti előadássorozata, Liszt Ferenccel a fókuszban, s arra keresi a választ, hogy

szükséges-e a forradalmi szellem a zenében,

és mennyire tartotta a kortárs hangversenykritika forradalmár előadóművésznek a maga korában a híres virtuózt és zeneszerzőt. Bősze Ádám következő estjein Toscanini, Callas, Paganini, Rachmaninov, Horowitz és Cziffra művészetét veszi ugyanígy górcső alá. A programnak a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont ad otthont.

Június 9-én Borisz Berezovszkij és Balázs János tárja elénk Liszt és Cziffra életművének egy-egy fontos darabját, parafrázisokat, szólózongora műveket és négykezeseket egyaránt. Külön öröm, hogy az Emlékév egyik legjelentősebb eseményének ígérkező hangversenyt a közönség Budapesten már élőben élvezheti. A nemzetközi sztárzongorista és partnere, a hazai közönség kedvence, Balázs János koncertje a MOMkultban lesz hallható. Az esten kerül sor a Cziffra Fesztivál díjainak átadására is.

Borisz Berezovszkij – fotó: Jurij Bogomaz

A Cziffra Fesztiválon hagyományosan, minden évben egy estére a ’30-as évek éjszakai lokáljává változik a MOMkult Színházterme, hogy teret adhasson a korabeli hangulattal és zenei élménnyel átszőtt Bárestnek. Idén ezen a különleges koncerten, június 10-én ismét megidézzük Cziffra György azon korszakát, amikor bárokban kényszerült játszani.

Táncra most sajnos nem lesz lehetőség, de az autentikus bárhangulatot a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara garantálja.

Június 15-én két kiváló improvizatőr, Lajkó Félix és Balázs János adnak találkozót egymásnak Pécsett, a Kodály Központban. A két művész együttműködése 2013-ban kezdődött, 2014-ben közös lemezük is megjelent Jelszó címmel. Játékukban eltűnnek a műfaji határok, nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallam, csak a lélek muzsikál.

Lajkó Félix - forrás: VeszprémFest
Lajkó Félix – forrás: VeszprémFest

A Klassz.Kamaralépcső sorozatban – június 19-én és 26-án – a Cziffra György-emlékév keretén belül több ízben is a Hegyvidéki Kulturális Szalon színpadára lépnek fiatal tehetségek a Solti György Zeneiskola növendékei közül. A házigazda, Bolyky Zoltán a tőle megszokott közvetlen módon érdekességeket oszt meg a felcsendülő darabokról.

Június 25-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban levetítik a Cziffra Györgyről szóló A Virtuóz című filmet, amelynek kapcsán vendégünk lesz Dr. Havas Miklós, a film producere és forgatókönyvírója és Kékesi Attila, a film rendezője, akikkel Menyhárt Éva beszélget.

Június 27-én egy már összeszokott páros, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera című szabadtéri koncertjére várják a közönséget a szentendrei MűvészetMalomban. A koloratúrszoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává is választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz opera átiratokból építi fel műsorát.

Ide kapcsolódik:
Új szórakoztató zenetörténeti sorozattal debütál Bősze Ádám a Cziffra-emlékév keretében

Június 28-án Tompos Kátya és Balázs János közös estjére kerül sor Zalaegerszegen. Legyen szó sanzonról vagy klasszikus zenéről, az ezerarcú színésznő és a remekül improvizáló zongoraművész minden műfajban otthonosan mozog.

Páratlan nemzetközi összefogással valósulnak meg a Cziffra100 külföldi eseményei is összesen 15 országban, 36 különböző városban. Pristinában a Chopin Fesztivál meghívására ad szólóestet június 10-én Kovács Gergely zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa. Műsorán a zenetörténet hírhedt rögtönzőművészeinek darabjai sorakoznak: közkedvelt slágerművek és ritkán hallható különlegességek egyaránt.

A fellépéshez kapcsolódóan a művész mesterkurzust is tart a Pristinai Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak, illetve a felvételiző fiataloknak.

Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Állami Filharmónia felkérésére játssza Balázs János Liszt Esz-dúr zongoraversenyét június 11-én Horváth József vezényletével. Az est műsorán szerepel továbbá egy ritkán játszott romantikus szerző, Kalinnikov 1.szimfóniája.

A Cziffra100 koncertjeiről, programjairól a rendezvény weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Hegyvidéki Önkormányzat, Kőbányai Önkormányzat, 13. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata, MOMkult, Várkonyi Attila FastVentures, Rekeczky Csaba. A Cziffra György Fesztivál kiemelt szponzora az MVM.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.