A Debrecziner Gourmet Fesztivál 7. alkalommal várja a finom fogások szerelmeseit Debrecen zöld szívében, a Nagyerdei Parkban, ez alkalommal június 16-18. között a MASTERGOOD támogatásával.
A fesztivál a nívós vidéki gasztronómiát hivatott bemutatni, ahol az éttermek és bisztrók mellett cukrászatokat, kisüzemi sörfőzdéket, kávépörkölőket és pékséget is találni. Ezen a hétvégén Soprontól Karcagon át, Budapesten és Encsen keresztül egészen Debrecenig kalandozhat a látogató a gasztro-térképén.
Idén a „Nyári emlékeink” ihlette menük nyűgözhetik le a közönséget, a fogások nosztalgikus érzéseket idéznek majd fel, miközben új gasztro-emlékeket alkotnak az éttermek újragondolt nyári receptjeinek köszönhetően.
A balatoni lángos összetéveszthetetlen illata, a nagyi titkos receptjei vagy egy spontán baráti sütögetés a nyári csillagos égbolt alatt… csak néhány példa azokból a nyári élményekből, melyek a legkülönbözőbb falatokban köszönnek vissza.
A fesztivál szakmai iránymutatásáért idén is Thür Ádám, a MICHELIN Guide-ba bekerült debreceni IKON Étterem séfje felel, aki mellett Jókuti ’Világevő’ András gasztroblogger kalauzolja a közönséget a pazar étel- és italkínálatok, színpadi showk között egész hétvégén. András a világkörüli fogások mellett, természetesen a hazai gasztrovilágért is rajong, és előszeretettel mutatja be őket ország-világnak. Így lesz ez a Debrecziner Gourmet Fesztiválon is.
Nyári emlékeket megidéző menüivel érkeznek a gasztropalettára A Leves + Borsod Burger (Miskolc), az Anyukám Mondta (Encs), a Babka (Budapest), a Sajt és Kence, a Grillakadémia, a Horgonyzó Kisvendéglő (Tiszalök), az IKON Étterem, a Jardin Cukrászda, a Kiss-Virág Cukrászda (Vámospércs), a Ladányi Cukrászda, a Macaron Bites, a Malom Udvar (Bér), a Mirage (Hajdúszoboszló), a Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem (Karcag), a Next Bistro, a NPK BEEF (Pécsvárad), a Panificio Il Basilico, a Rednekk BBQ, a RUTIN Gasztrolubickoló (Budaörs), a Sárréti Chilifarm (Tetétlen), a Szomszéd Bisztro, a Wellington Coffee and Pie és a Wok to Box.
Italkínálatban prémium alapanyagokkal működnek a kioszkok, a legjobb minőségű borok, gin különlegességek és pálinkák szortimentjéből választhat a látogató. Egészen extrém, mégis elegáns és könnyed koktélokat készít a steam punk külsővel rendelkező Koktél Színház. A Buborék Pontban a legélénkebb pezsgők is előtérbe kerülnek. A fesztivál vendége többek között a Bestillo (Boldogkőváralja), a Bortárság, a Boutiq’ Bar, a Divino Debrecen és a Hübris Sörfőzde (Székesfehérvár), a Nagyerdei Pálinkaműhely, továbbá a VisitDebrecen elhozza a „Debrecen város bora” címet szerzett válogatását. A speciality kávézás hazai úttörője, a One Eleven Sopronból hozza a koffein boost-ot, melyet az AVE Ásványvíz hűsítő tisztasága kísér.
A programkínálat egyik legizgalmasabb dobása idén a szabadtéri báránysütés. Az erdélyi, Madarasi Hargita hegység lábánál található vidéki legelőről származó két Berke bárány lassú tűzön, assado kereszten készül, amit a közönség meg is kóstolhat a sütés végén.
A „Kapjuk szét a marhát” nevet viselő programhoz az NPK Beef pécsváradi farmjáról Charolais marhagerinc érkezik a színpadra, melyet Kövesdi Frigyes séf részeire bont, és később ezek a részek a közönség konyháiba kerülhetnek.
A Miele látványkonyhájában a legmodernebb és legokosabb technológiáival főznek olyan hazai, legendás séfek, mint Bíró Lajos, Kiss Sándor, Nemesvölgyi Attila, Pataky Péter, Thür Ádám, a fesztivál szakmai támogatója vagy Molnár Attila kávéguru, akik élő műsorokban, beszélgetésekben mutatkoznak be. Idén sem maradhat ki a programkínálból a gasztro-irodalom: Mautner Zsófi, a CHILI & VANILIA blog szerzője elhozza szerelemprojektjét, felújítva Kövi Pál: Erdélyi lakoma című kultikus, gasztro-kultúrtörténeti jelentőségű kötetének 150 receptjét, melyből egyet el is készít a színpadon.
A budapesti Babka Étterem közel-keleti fogással jelentkezik a porondon, majd a grillmesterek kerekasztalbeszélgetésen osztják meg a nyáron oly népszerű grillezésekhez, kerti sütögetésekhez hasznos tanácsaikat. A standok mellett a street food kiállítók látványsütésekkel bolondítják meg az erdőt, így mozdony smokerekben készülő grillételek fenséges füstje és fűszereinek illata lengi körbe a Békás-tó partját.
A szabadtéri kóstolót idén gasztro show-k, közönségkedvenc előadások és zenei produkciók színesítik. Pénteken már teljes kínálattal nyit a fesztivál, ahol a Nagyerdő természetközeli nyugodt, laza, függőágyakkal és babzsákkal kiegészített piknikes hangulata mellett igazi fesztiválélménnyel várják a látogatókat. Ezen a délutánon, estébe nyúlóan előbb Janklovics Péter gasztro stand up szórakoztatja a közönséget, majd nyári dallamokkal, emlékekkel érkezik az Orpheum Madams: Swing and Love. Szombaton a Konyha zenekar produkciója lép színpadra, akik a szív kamráiból hozzák fel a bort, és biztos kézzel válogatják a legkülönbözőbb alapanyagokat változatos, modern popzenéjükhöz: rockos zúzást, táncos funkot vagy lélekmelengető folkot. Vasárnap a közönségkedvenc Blahaluisiana fergeteges fesztiválhangulattal zárja a 7. Debrecziner Gourmet Fesztivál programjait.
A záró napon nyereményjátéksorsolásra kerül sor, melyen értékes ajándékok találnak gazdára a vendégek között: borválogatással, ajándékutalvánnyal és Miele háztartási eszközökkel térhetnek haza a szerencsés vendégek. A játékban történő részvétel feltétele az, hogy szavazzanak arra, ki vigye haza az év kiállítójának járó bronz szobrocskát, a „Debrecziner Vándordíjat”.
Az Apolló mozi által válogatott nyári mementók kerülnek vetítésre a fesztivál szabadtéri kertmozijában mindennap 21 órától. A kertmozi már eleve a nyarak kuriózumát, a könnyed, nyáresti filmezéseket idézik. Ezt a hangulatot fűszerezi, hogy a Debrecziner Gourmet Fesztivál alatt az erdő ölelésében, babzsákokból nézhetik a vendégek többek között a Mamma Mia!, A Séf vagy a kultikus Üvegtigris és Hyppolit, a lakáj című filmeket.
Az esti kóstolók és borozások zenei aláfestését, a kulináris fogásokhoz felépített zenei repertoárral hazai lemezlovasok – DJ. Németi, DJ. Tokai, Anthon és Jay Kid – biztosítják. Az esti szabadtéri hangulatot az ezernyi apró fény és lámpák teszik varázslatossá az erdőben.
A bővebb információ a Debrecziner Gourmet Fesztiválról ide kattintva.