Kávét szívesen fogyasztunk egész évben a csodás íze és a kellemes élénkítő hatása miatt, viszont a meleg napokon nem mindig esik jól egy forró, gőzölgő fekete. Nem baj, erre is van megoldás, hiszen már nálunk is egyre inkább elterjedt a cold brew, mely kimondottan előnyös választás a kánikulában.
Az angol elnevezés arra utal, hogy ez a kávékülönlegesség hideg áztatással készült, kifejezetten egyszerűen, a KávéVerzum kínálatában is kapható, speciális cold brew kávékészítő palack segítségével, melynek íze leginkább a filteres kávéra hasonlít.
Milyen kávét használjunk?
Mivel ezt a fajta kávéitalt hideg vízben áztatással kivonatoljuk, a cold brew kevésbé savas, mint a klasszikus eszpresszó, viszont az ízek és aromák így is maradéktalanul kiáznak a szemekből, tehát teljes értékű élményt nyújthat.
Mivel az elnevezés alatt alapvetően egy eljárás értendő, így a végeredmény minősége nagyban függ a felhasznált alapanyagtól is, mármint hogy milyen kávéból készítjük. A legnépszerűbbek erre a célra a világos, esetleg közepes pörkölésű, száz százalékos arabica kávék.
Az erős pörkölés erre a célra nem javallott, hiszen így a lassú áztatás során előcsalogatható ízjegyek háttérbe szorulnak, és a klasszikus pörkölt íz kerül előtérbe, ami az eljárás előnyeit nem engedi kiaknázni, így kevesebb “aromakalandban” lehet részünk.
Hozzávalók, arányok
A cold brew készítés nem egy bonyolult feladat, nem igényel szakértelmet, előképzettséget, csak néhány speciális hozzávalót legfeljebb. Szükségünk lesz lágy, tisztított vízre (mint minden kávéhoz), frissen őrölt 100% arabica, lehetőleg single origin kávéra, egy konzisztens kéziőrlőre, egy pontos mérlegre és természetesen egy filterrel ellátott cold brew kancsóra. Utóbbit nem érdemes mindenféle házi tákolmánnyal kiváltani, mivel nem drága, cserébe rettentően kényelmes a használata.
A filter kávé klasszikus aránya 60 gramm őrlemény literenként, ami ennél az eljárásnál is egy használható kiindulás lehet. Viszont mindenképpen érdemes kísérletezni, az intenzívebb hatás kedvéért lehet növelni a kávé mennyiségét, de az áztatási időt is lehet nyújtani, hogy megtalálhassuk a számunkra optimális ízvilágot.
Hasznos praktikák
Először is ki kell mérni a választott kávé mennyiségét, majd meg kell őrölni, a durva, pelyhes tengeri só méret az ideális. Az őrleményt ezután óvatosan a szűrőbe kell kanalazni és felönteni a megfelelő mennyiségű lágy, tisztított vízzel. Ezt követően a keveréket 10-16 órára tegyük be a hűtőszekrénybe.
Sokan azt hiszik, hogy az így készített kávé nem lehet erős, de ez kizárólag a felhasznált alapanyag, az őrlés és az áztatási idő kérdése. Az eljárás maga nem korlátja egy igazán erős ital elkészítésének sem.
Akiknek a forró vízzel kivonatolt kávé bántja a gyomrát, mindenképpen érdemes a cold brew-val kísérletezni, mivel ez kevésbé savas, így az emésztőrendszert is jobban kíméli.
Még csak hidegen sem kell fogyasztani, ha ez lenne az akadály, kivonatolás után a kívánt hőmérsékletre melegíthető, hiszen az ízek és az aromák megmaradnak.