Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Tavasz Láttad már táncolni Bartók Bélát?

Láttad már táncolni Bartók Bélát?

A Szegedi Kortárs Balett Juronics Tamás vezetésével Bartók Béla Concertóját ültette át a tánc nyelvére. Mivel a nagyzenekari műnek nincs szövegkönyve, így az együttes szabadon értelmezhette a darabot a tánc nyelvére fordítva. Ennek a szabad adaptációnak az eredménye, hogy maga Bartók Béla és Pásztory Ditta is megjelenik a Müpa színpadán a Bartók Tavasz keretében.

- hirdetés -

Bartók Béla három évnyi szünet után, felkérésre komponálta nagyzenekari művét, a Concertót. Az 1943-ban, Amerikában komponált művébe beleszőtte betegségét, amely évek óta kínozta, honvágyát és az ország irént érzett aggodalmát, de azt az optimizmust és életszeretetet is, amelyet a feladat felébresztett benne.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Megjelent a Bartók Tavasz Magazin

A Concerto zenéjére Jurovics Tamás és Czár Gergely készített koreográfiát beleszőve Bartók műveinek alakjait és magát a szerzőt is. A Kékszakállú (Czár Gergely), a Mandarin és a Fából faragott királyfi az ezért a szerepért színpadra visszatérő Csetényi Vencel Bartók Bélájával és Bocsi Petra Pásztory Dittájával táncol együtt.

A darab születéséről, a koreográfiáról és a Csetényi Vencelben élő Bartók Béláról az alkotók mesélnek a Bartók Tavasz blogjában.

Az est karmestere, Madaras Gergely a hangverseny első részében a bartóki életmű meghatározó darabját vezényli: a Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című kompozíció a 20. századi zene kimagasló remeke.

Bartók-est
Madaras Gergely, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett előadása
2021.05.26.| 19:30 – 22:00
Bartók Tavasz Online

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!