Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok CAFe Budapest Átadták az UMZF 2020 zeneszerzőverseny díjait

Átadták az UMZF 2020 zeneszerzőverseny díjait

Kihirdették a BMC és Müpa szervezésében idén hatodik alkalommal megrendezett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) zeneszerzőverseny eredményét a CAFe Budapest keretében. A közel négymillió forint összdíjazású versenyen a kamaradarabok közül Horváth Balázs quasi ciaccona metrica című darabja lett az első, Cservenák Ármin Silver című műve a második. A harmadik díjat Dargay Marcell RICERCAR – Hommage à Béla Bartók című darabja kapta. A nagyzenekari művek közül Láposi Dániel Metamorphommage című darabja került a dobogó legfelső fokára, a második Horváth Balázstól a 6. és a 8. tétel lett. A harmadik díjat Dobri Dánielnek ítélték PentaTones for Orchestra című darabjáért. 

- hirdetés -

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány különdíjára Cservenák Ármin volt érdemes. Dinyés Dániel, valamint Horváth Balázs kamarazenekari műveit a Universal Music Publishing – Editio Musica Budapest megjelenteti és nemzetközi viszonylatban promotálja. Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál különdíját Cservenák Ármin kapta: egy művét a Fesztivál műsorára tűzi 2022-ben.

- hirdetés -

Cservenák Ármin – forrás: BMC

Az UMZF zeneszerzőverseny elsődleges célja, hogy új magyar zenedarabok megalkotását ösztönözze és támogassa, és tartós együttműködést alakítson ki a szerzők, illetve a kamaraegyüttesek és nagyzenekarok között az új művek és a kortárszene népszerűsítésében.

Dinyés Dániel – forrás: BMC

A verseny szervezői a nagyzenekari kategóriában ebben az évben Bartók Béla halálának 75. évfordulója előtt tisztelegve olyan pályamunkákat vártak, amelyekben szerepel Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára I. tételének fúgatémája, vagy a pályamunkát ez a fúgatéma ihlette. A kamaradarabokkal szembeni elvárás az volt, hogy trombita szólistát szerepeltessenek. 

Dargay Marcell – forrás: BMC

Az augusztus 25-én lezárult pályázatra összesen 28 pályamunka érkezett Magyarországról és a határon túlról. Kamarazenei kategóriában 16, míg nagyzenekariban 12 új magyar zeneművet neveztek. A legfiatalabb pályázó mindössze 19 éves, és az idei év újdonsága, hogy 3 női zeneszerzőt is köszönthettünk a pályázók között. A pályázat nyitott volt minden olyan, magát magyarnak valló zeneszerző számára, aki még nem töltötte be 50. életévét. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett.

Láposi Dániel – forrás: BMC

A zeneműveket rangos zsűri – Eötvös Péter, Gémesi Géza, Kovács László, Pálfalvi Tamás, Pilz János, Serei Zsolt, Tihanyi László és Vajda Gergely – bírálta el, és a beadott pályamunkák közül 4-4 művet jelöltek a döntőbe.

Dobri Dániel – forrás: BMC

A kiválasztott darabokat döntő-gálakoncerten mutatták be nyilvánosan: a kamaradarabokat az UMZE Kamaraegyüttes adta elő 2020. október 10-én, a BMC Koncerttermében, Tihanyi László vezényletével és Pálfalvi Tamás trombitaművész közreműködésével, míg a díjazott nagyzenekari művek 2020. október 11-én a Müpa Fesztivál Színházában csendültek fel, ahol az MR Szimfonikusokat Vajda Gergely vezényelte.

A nagyzenekari döntőt és gálakoncertet a Müpa élőben közvetítette weboldalán.

 

Az UMZF 2020 a CAFe Budapest Kortárs Zenei Fesztivál programjaként, az EMMI támogatásával valósult meg. 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!