Hogy Caruso a világ legnagyobb tenoristája volt, vitán felül áll. Ma, halála után kilencven évvel is közszájon forog legendás neve. Híre azokhoz is eljutott, akik sosem hallották a felvételeit. Azt azonban kevesebben tudják, hogy mi volt az, ami a nagy tenoristát az éneklésnél is jobban izgatta. Elárulom: a hasa. Bármerre is járt, mindig gondosan megválogatta az éttermeket, ahol hatalmas vacsoráit elköltötte egy-egy fárasztó fellépés után. Sőt, maga a nagy Caruso is szívesen ragadott fakanalat, és örvendeztette meg barátait néhány alaposan kigondolt ínyencséggel. Hogy az alábbi recept valóban az ő kreálmánya, vagy sem, ennek kiderítése mára a legendák homályába veszett. Mindegy is. Akinek nincs ötlete a vasárnapi ebédre, – vagy valamikor meg akarja lepni operarajongó vacsoravendégeit – mindenesetre ne fogja vissza magát, és készítse el Spagetti alla Carusót – hátha Enrico éppen korgó gyomorral figyeli egy felhőről!
Hozzávalók: 1 kiló zsírmentes csirkemáj (a tenorista a sárga színűre esküdött), 1 csésze liszt, 2 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 evőkanál vaj, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 4 szeletelt crimini gomba, 4 szeletelt champignon gomba, 4 szeletelt shitake gomba, 2 deci száraz vörösbor, 28 hámozott paradicsom (a mester a San Marzanot részesítette előnyben), negyed csészényi apróra vágott petrezselyem, fél teáskanálnyi frissen őrölt fekete bors, fél teáskanálnyi só és 1 kiló spagetti.
Elkészítése: Elkeverjük a lisztet egy kevés sóval és borssal. Az egész májakat megforgatjuk a lisztben, majd megpirítjuk. Ekkor kivesszük és félretesszük a májat. A serpenyőben vajat melegítünk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a hagymát és a gombákat. Öt percig főzzük. Ekkor hozzáöntjük a bort, majd a paradicsomból készült pürét. Félbevágjuk a korábban megsütött májakat és a serpenyőbe tesszük azokat. Sóval és borssal alacsony lángon körülbelül fél órán keresztül főzzük. Eközben hat liter forrásban lévő sós vízben kifőzzük a spagettit, amíg al dente nem lesz. Amikor elkészültünk, összekeverjük a mártást és a tésztát, majd megszórjuk petrezselyemmel. Parmezán sajttal tálaljuk.
Amennyiben a leírás kevésnek bizonyult, Richard Blaine örömmel segít Önöknek!