Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Túl a művészi kor végső határán - Martha Mödl

Túl a művészi kor végső határán – Martha Mödl

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az előadóművészek életében megkerülhetetlen kérdés, hogy meddig állhatnak színpadon. Van, akinek már 30 évesen ajánlatos lenne lemászni a megszentelt deszkákról és van, aki 70 évesen is tökéletes produkciót nyújt. Melis György nevét talán nem csak az operabarátok ismerik ebben az országban, hiszen sokak kedvence volt, ő még 80 évesen is páratlanul énekelte a Bánk bán Tiborcát. Hol van akkor a határ? Tulajdonképpen nem mondható meg. Talán az a fontos, hogy a közönség számára ne legyen kínos, amit lát és hall. Lehet valaki illúziókeltő még öregen is, ha el tudja bűvölni valamivel a nézőket. A felvételen éneklő Martha Mödl  80 éves volt, amikor az előadást rögzítették, de ezután még hét évig állt a színpadon!

Mödl fénykorában a világ egyik legjelentősebb Wagner-szopránja volt, aztán múltak az évek és csak nem volt kedve visszavonulni. Mindig igyekezett megtalálni a korának és hangi állapotának megfelelő szerepeket – és ez élete végéig sikerült is neki. Hiszen, ha a hang és a test bírja, mért kellene abbahagyni? Egy 60 – 70 éves művészt is csodálatos karakterszerepek várhatják. Egy-egy apró alakításba egy élet tapasztalatát lehet belesűríteni. A rajongók pedig boldogok, hogy  kedvencüket akár csak egy kis időre, de viszontláthatják a színpadon. 
Csajkovszkij egyik legizgalmasabb operája a Pikk dáma. Európában igazán csak az elmúlt évtizedekben lett népszerű ez a Puskin drámán alapuló történet. A cselekményben Hermann egy szegény katona szerelmes Lizában, akit nagynénje, az öreg Grófnő nevel. Tomszkij gróf, Hermann barátja elmesél egy legendát, miszerint a Grófnő ismeri a három kártya titkát, mellyel milliókat lehet nyerni. A katona elhatározza, hogy kiszedi az öregasszony titkát. 
 
A Grófnőnek van egy különleges nagyjelenete. Az idős hölgy egy bál után egyedül marad és elábrándozik a múltról. Valaha fiatal lányként bemutatták Versailles-ban a királynak és Madame Pompadournak.  Eszébe jut a dal, amit akkor énekelt. Belefeledkezik a múltba. Ekkor Mödl előszed a párnája alól egy tükröt, hogy megnézze a lányt, akit a francia udvar megcsodált. De egy aszott öregasszonyt lát. Megborzad magától. Egyetlen pillanat az egész, melybe egy olyan érzést sűrített a nagy művésznő, melytől mindannyian rettegünk.
 

- hirdetés -
- hirdetés -
Előző cikklink 2
Következő cikkLégy képében a légyotton

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X