Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Szabadtéri előadások - 2012

Szabadtéri előadások – 2012

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Azt gondoltam, június elején hasznos egy bejegyzés a magyarországi nyári opera-programoktól. Ahogy elkezdtem összegyűjteni az eseményeket, kénytelen voltam megállapítani, hogy az elmúlt évek lehetőségeihez képes is kevesebb előadás közül válogathatunk idén. Természetesen ma már elképzelhetetlen, az ami a „régi szép” 50-es években dívott, amikor az Operaház két hónapra a repertoárja jelentős részével áttelepült a Margitszigetre, vagy amikor fél Budapest Szegedre látogatott világsztárok hallgatni, majd az éjjeli vonattal hazajött. A valaha hagyományosnak számító helyszínek – Hilton, Dominikánus Udvar, vagy Szentendre – semmilyen komolyzenei eseményt nem kínálnak, két éve a BudaFest sem tart előadásokat az Operaházban. Így a kétmilliós főváros és az idelátogató turisták mindössze négy alkalommal juthatnak komoly-zenés-színházi élményhez.

A Keveházi Gábor a Magyar Nemzeti Balett táncművészei közreműködésével két júliusi (26. és 29.) estére a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra adaptálja a Zorba című táncdrámát (a főszerepekben: Solti Csaba, Végh Krisztina, Cserta József, Popova Aleszja és Medvecz József). Pest egyetlen nyári operaelőadása is a Szigeten lesz. Puccini „félig szcenírozott-látványoperáját” Anger Ferenc rendezi. A Kesselyák Gergely által vezénylet produkció szereplői, Turandot: Lukács Gyöngyi, Timur: Alexandru Agache, Kalaf: Rubens Pelizzari, Liu: Létay Kiss Gabriella. Az előadások augusztus 10-én és 12-én lesznek.
A nagymúltú Szegedi Szabadtéri Játékokon július utolsó hétvégéjén (27., 28.) mutatják be Kerényi Miklós Gábor rendezésében a legnépszerűbb verista opera-párost a Parasztbecsületet és  Bajazzókat. A karmester a fesztivál művészeti vezetője, Kesselyák Gergely. A legtöbb rajongó bizonyára Dolhai Attilára kíváncsi, aki első operaszerepét (Turiddut) fogja alakítani Frankó Tünde (Santuzza) és Perencz Béla (Alfio) partnereként. Leoncavallo művében a vendégszólisták mellett (Avgost Amonov – Canio, Asmik Grigorian – Nedda, Boris Grappe – Silvio) Szegedi Csaba mutatkozik be Tonióként; Kerényi Miklós Máté szintén először lép fel operaszerepben, Beppóként.
A Gyulai Nyári Játékokon hagyományosan a város nagy szülötte, Erkel Ferenc művei vannak a fókuszban. Idén július 1-én a Katolikus Templomban Erkel Ferenc ismeretlen művei és a Hymnus zeneszerzői – hangverseny címmel rendeznek hangversenyt. A műsoron az 1844-es Himnusz megzenésítési pályázatának versenyművei, az István király – opera kórus keresztmetszete és egy Erkel-ritkaság, a Magyar Cantate szerepel. Előadja: Schnöller Szabina, Kovács Barna, Heim Mercédesz, Jekl László – ének, Horváth Márton Levente – orgona, Kassai István, Csányi Valéria – zongora, István Király Operakórus, Erkel Ferenc vegyeskar, vezényel: Somogyváry Ákos és Perlaki Attila.
A VeszprémFest egy könnyed nyári vígoperával kedveskedik az arra-járóknak. A július 21-ei félig szcenírozott Don Pasquale igazi sztárparádét ígér: a címszerepben Ruggero Raimondi, Norinaként Miklósa Erika, Malatestaként Kálmán Péter és Ernestóként Horváth István fog gondoskodni a kitűnő szórakozásról. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli, a rendező Káel Csaba.
Több évtizednyi szünet után tavaly nyáron a Varázsfuvola előadássorozatával nyitotta meg ismét kapuit a szombathelyi Iseum. Idén Puccini Turandotja Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre július 27-én és 29-én, az előadás karmestere Medveczky Ádám, a címszerepet Lukács Gyöngyi alakítja, Kalafként Rubens Pelizzari, Liúként Bazsinka Zsuzsanna lép fel. A Figaro házassága, Káel Csaba színrevitelében, Vashegyi György vezényletével augusztus 7-én és 9-én lesz látható. Kovács István kelti életre Figarót, Susannát Csereklyei Andrea, a Grófnét Rost Andrea, a Grófot pedig Szegedi Csaba alakítja. A tervek között szerepel José Carreras augusztus 1-ei fellépése is.
Öt város, tizenhárom előadás az idei nyár kínálata. Jó lenne azt gondolni, hogy ez nagyon kevés, de sajnos valószínűbb, hogy ennyi ma Magyarországon elég.

- hirdetés -
- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X