Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Caruso Parasztbecsület és Bajazzók az Operában – együtt

Parasztbecsület és Bajazzók az Operában – együtt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világháború után sok darab eltűnt az Operaház repertoárjáról, a Parasztbecsület és a Bajazzók azonban továbbra is ugyanúgy közönség-kedvenc maradt, mint korábban. Az első években a színházban rengeteg egyfelvonásos volt műsoron, így a két verista opus csak ritkán szerepelt egy estén. Amikor 1949-től a Városi (majd Erkel) Színház az Operaház második játszóhelye lett, Mascagni és Leoncavallo zenedrámái az elsők között kerültek át a Köztársaság tári épületbe. Ezen kívül szinte minden nyáron kivitték a darabokat a Margitszigetre is. Nagyon sokáig az 1930-as produkciót adták, természetesen folyamatosan frissülő szereposztással. A Parasztbecsületbe a régiek mellett bemutatkozott Delly Rózsi, Birkás Lilian, Czanik Zsófia, Takács Paula, Laczkó Mária, Papp Júlia, Gombos Éva és Elek Éva (Santuzza),  Birkás Lilian, Horányi Karola, Gergely Katalin, Mátyás Mária, Pavlánszky Edina, Endre Borbála, Vámos Ágnes, Házy Erzsébet, Tamássy Éva, Szőnyi Olga, Gombos Éva, Andor Éva és Szabó Rózsa (Lola), Járay József, Megyesi Pál, Liontas Konstantin, Simándy József, Lóránt György, Helge Roswaenge (1958-ban!), Tarnay Gyula, Csongor József, Szellő Lajos, Francisco Lazaro és Mártay Ferenc (Turiddu), Virágos Mihály, Tóth Lajos, Fodor János, Varga András, Radnai György, Oláh József és Sólyom Nagy Sándor (Alfio), Uher Zita, Halász Éva, Garancsy Márta, Szabó Anita és Szirmay Márta (Lucia). Az előadásokat Komor Vilmos, Kerekes János, Pless László, Koltay Ferenc, Lukács Miklós, Tóth Péter és Blum Tamás vezényelte.

A Bajazzók szereplői is kicserélődtek, 1949-ben Fricsay Ferenc utolsó pesti munkájaként egy teljes új szereposztást is beállított. Leoncavallo operáját énekelték 1945 és 1967 között: Halmos János, Laczó István, Liontas Konstantin, Udvardy Tibor, Göndöcs József, Fehér Pál, Helge Rosswaenge (egy estén a Parasztbecsülettel), Salvatore Puma, Francisco Lazaro, Király Sándor, Angelo lo Forese és Gafni Miklós (Canio), Dobay Lívia, Orosz Júlia, Walter Rózsi, Raskó Magda, Gábor Zsuzsanna, Zoltán Irén, Szilvássy Margit, Pavlánszky Edina, Birkás Lilian, Cserhát Zsuzsa és Vámos Ágnes (Nedda), Farkas Sándor, Palló Imre, Jámbor László, Tóth Lajos, Losonczy György, Böhm Endre, Lendvay Andor, Radnai György, Svéd Sándor, Érdy Pál és Littay Gyula (Tonio), Somló József, Kövecses Béla, Somogyváry Lajos, Külkey László, Kishegyi Árpád, Pásztor Lajos, Réti József és Kelen Tibor (Beppo), Mindszenti Ödön, Virágos Mihály, Klug Ferenc, Reményi Sándor, Rajna András, Csóka Béla, Pálfy Endre, Bende Zsolt és Turpinszky Béla (Silvio). A Parasztbecsület karmesterein kívül Varga Pál, Fricsay Ferenc és Fráter Gedeon vezényelték a Bajazzókat. Mire 1967-ben levették műsorról a 37 éves produkciókat, Mascagni műve 646-szor, Leoncavallóé 611-szer hangzott fel az Operaházban. Ezen kívül a Várszínházban és a Városi Színházban is előadták őket, jópárszor.
Az 1967-es Parasztbecsület színpadképe
1967 novemberében, új fordításban, hármas illetve kettős szereposztásban együtt újították fel a Parasztbecsületet és a Bajazzókat. A produkciót Békés András rendezte, a díszleteket Forray Gábor, a jelmezeket Szeitz Gizella tervezte. A premiereket Borbály Gyula és Lendvai György vezényelték. Az Erkel Színház elnyűhetetlen repertoár előadásai 1992-ig mentek, több mint százhatvan szor. A bemutatókon Santuzzát Déry Gabriella, Dunszt Mária és Mátyás Mária, Lolát Szabó Anita, Mészöly Katalin és Ercse Margit, Turiddut Vadas-Kiss László, Korondy György és Albert Miklós, Alfiót Dene József, Széki Sándor és Jámbor László, Luciát Palánkay Klára, Divéky Zsuzsa és Jablonkay Éva, Caniót Simándy József és Szőnyi Ferenc, Neddát Házy Erzsébet és Andor Éva, Toniót Melis György és Sólyom Nagy Sándor, Beppót Réti József és Jagasich Péter, Silviót Bende Zsolt és Turpinszky Béla énekelte. A Bajazzókba 1968-ban állt vissza, vagy be több kiváló művész (Udvardy Tibor, Joviczky József, Szabó Rózsa, Vámos Ágnes, Jámbor László, Losonczy György, Bánhegyi Péter és Miller Lajos. Élete egyik első önálló operaházi munkájaként 1973-ben Medveczky Ádám új szereplőket taníthatott be Mascagni művében Kovács Eszter, Takács Klára, Bordás György és Budai Lívia, a Leoncavallo opusban Karizs Béla, Radnai György, Róka István és Mersei Miklós. A Bajazzók 1980-ban szintén új szereposztást kap (Rozsos István, Zempléni Mária, Patrizio Mendez, Berkes János, Kovács Pál).
Santuzza: Déry Gabriella
Rajtuk kívül természetesen sorra álltak be a művészek a hálás szerepekbe. Énekelte még Santuzzát Moldován Stefánia, Rohonyi Anikó, Dobránszky Zsuzsanna, Jelena Obrazcova (1981 és 1984), Sudlik Mária, Szendrényi Katalin, Vári Zsuzsanna és Szilfai Márta, Lolát Laczó Ildikó, Forgách Júlia, Póka Eszter, Takács Tamara, Bokor Jutta, Pánczél Éva és Számadó Gabriella, Turiddut Zurab Szotkilava, Karizs Béla, Gaetano Bardini, Korcsmáros Péter, Szaday Géza, Horváth Bálint, Anatolij Szolovjanyenko, B. Nagy János, Daróczi Tamás, Hormai József, Róka István és Farkas Győző, Alfiót Németh József, Tóth László, Sólyom Nagy Sándor, Lukács László, Ötvös Csaba, Gyapjas Tibor és Egri Sándor, Luciát Szabó Anita és Farkas Éva. Az előadásokat Lukács Miklós, Sándor János, Giuseppe Patané, Pál Tamás, Szabó László, Török Géza és Cser Miklós is vezényelte. A Bajazzók új beállói: Szabó Miklós, Gaetano Bardini, Mario del Monaco (1973), Vadas-Kiss László, B. Nagy János, Hormai József, Juhász József (Canio), Dunszt Mária, Kincses Veronika, Bártfai Éva, Terebessy Éva, Vámossy Éva, Tordai Éva, Lukács Gyöngyi, Pelle Erzsébet, Ardó Mária (Nedda), Németh József,, Bordás György (Tonio), Bándi János, Maros Gábor, Kállay Gábor, Pataki Antal, Wendler Attila (Beppo), Póka Balázs, Ötvös Csaba, Martin János (Silvio). A produkciókba számos baráti országból érkezett művész is fellépett. Mire Békés András rendezését levették a műsorról, a Parasztbecsület 807-szer, a Bajazzók 772-szer szerepelt a színház repertoárján.
Gurbán János (Tonio) és B. Nagy János (Canio)
Három éves pihenő következett a két darab előadás-történetében. Az első évszázadban egyetlen évadot sem tartottak a slágeroperák nélkül. Az Erkel Színházban1995 tavaszán és ismét hármas szereposztásban, olasz nyelven újították fel a remekműveket. A karmester Medveczky Ádám mellett ezúttal Cser Miklós volt. A Parasztbecsületben Misura Zsuzsa, Szendrényi Katalin és Szilfay Márta (Santuzza), Pánczél Éva, Balatoni Éva és Megyesi Schwarz Lúcia (Lola), B. Nagy János, Andrej Lanczov és Csák József (Turiddu), Berczelly István, Egri Sándor és Németh József (Alfio), Mészöly Katalin, Jász Klára és Sződy Mária (Lucia), a Bajazzókban Hormai József, Bándi János és B. Nagy János (Canio), Zempléni Mária, Csonka Zsuzsanna, és Sümegi Eszter (Nedda), Gurbán János és Németh József (Tonio), Wendler Attila, Pataki Antal és Csányi László (Beppo), Martin János, Káldi Kiss András és Kovács Pál (Silvio) szerepeltek. Mindkét művet Galgóczy Judit rendezte. A Parasztbecsület izgalmas, lecsupaszított fekete-fehér látványvilágát elutasította a közönség, míg a Bajazzók hatalmas sikert aratott. Mascagni operája mindössze három szezont ért meg, előadásait vezényelte Kovács János is, Santuzza szerepébe Marton Éva (1996), Rohonyi Anikó és Sudlik Mária, Alfióéba Gurbán János debütált. A Bajazzókról viszont nem szívesen mondott volna le a színház vezetősége, ezért néhány évig az Angelica nővérrel játszották. Több karmester Kollár Imre, Kaposi Gergely, Oberfrank Géza, Dénes István, Török Géza és Kesselyák Gergely vezényelték Leoncavallo operáját, mely 2007-ig volt műsoron. Bemutatkozott még Gulyás Dénes és Róka István Canio, Fülöp Zsuzsanna és Herczenik Anna Nedda, Busa Tamás Tonio, Kovácsházi István, Ocsovay János, Beöthy-Kiss László és Szappanos Tibor Beppo, Licio Bruno és Massányi Viktor Silvio szerepében.
Galgóczy Judit 2001 tavaszán kapott ismét megbízást egy új Parasztbecsület megrendezésére. A díszlet ezúttal a Bajazzók látványvilágával harmonizált. A felújítás karmester Oberfrank Géza, szereplői Temesi Mária és Somogyi Eszter, Gál Erika és Szolnoki Antónia, Bándi János és Wendler Attila, Gurbán János és Egri Sándor, valamint Takács Tamara és Tas Ildikó voltak. Később Santuzzát Szendrényi Katalin, Felber Gabriella, Szilfai Márta és Fülöp Zsuzsanna, Lolát Megyesi Schwarz Lúcia és Mester Viktória, Turiddut Kiss B. Atilla, Csák József és Fekete Attila, Alfiót Perencz Béla, Sárkány Kázmér, Luciát Sánta Jolán is énekelte, Dénes István és Kesselyák Gergely is vezényelték az előadásokat. A két opera utoljára 2007 húsvétján szerepelt együtt az Erkel Színházban. A Parasztbecsült Mascagni Messa di gloriájának magyarországii bemutatójával együtt csendült fel kétszer, koncertszerű előadásban az Operaház színpadán a zeneszerző születésének 150. évfordulófa tiszteletére 2013-ban. János Ács vezényelt, Lukács Gyöngyi, Gál Erika, Bándi János, Fokanov Anatolij, Kovács Annamária éneketek. A Parasztbecsület eddig 859-szor, a Bajazzók 833-szor volt látható.
 Fotók: Operaház, Emlékgyűjtemény

- hirdetés -
- hirdetés -

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X