Papageno Radio
Blogok Debrecen Farkas Gábor is mesterkurzust tart az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiáján

Farkas Gábor is mesterkurzust tart az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiáján

Kezdetét vette a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A huszadik jubileumát ünneplő Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának keretein belül zajló gálaesteken a mesterkurzusokat tartó professzorok lépnek fel ingyenes hangversenyekkel örvendeztetve meg a zeneszerető közönséget.

Váradi Judit, az Akadémia művészeti igazgatója köszöntő beszédében elmondta, hogy rendhagyóan idén nem tartanak nyitóhangversenyt, hisz ebben az időszakban minden hangverseny ünnepnek számít, amit meg tudnak tartani.

A hangversenysorozat a mesterkurzusok egyik legújabb professzorának Farkas Gábor zongoraművésznek a koncertjével kezdődött augusztus 6-án este a Zeneművészeti Kar Liszt Termében. Az esten Franz Schubert és Liszt Ferenc művei hangzottak fel, majd ráadásként Liszt Ferenc Tavaszát adta elő Farkas Gábor zongorán.

„A járvány miatti hosszú kihagyás után felpezsdítő érzés újra közönség előtt játszani, de a mesterkurzusokon való oktatást is nagyon fontosnak tartom, hisz ekkor átadhatom a következő generációnak azt a tapasztalatot, tudást, amit megszereztem” – fogalmazott Farkas Gábor.

Az Ének-hegedű-gordonka Gálán augusztus 7-én ősbemutatót tartottak: Tóth Péter Így főzünk mi című művét Bátori Éva énekesnő adta elő, akit Tönköly József, a Nemzeti Filharmonikusok első klarinétosa, illetve a Japánból érkezett Yui Shimizu, Farkas Gábor zongoraművész növedéke kísért zongorán. A gálán fellépett még Zs. Szabó Mária hegedűművész, Sarkady Katalin zongoraművész és az egyik új mestertanár, a lengyel Tomasz Lisiecki gordonkaművész is.

Ide kapcsolódik:
Kezdődik a cívisváros legújabb fesztiválja, az I. Debreceni Ünnepi Játékok

Az augusztus 8-ai Ütőhangszeres Gála nyitásaként a mesterkurzus- és koncertsorozat művésztanárai között hat olyan professzort is üdvözöltek, akik alapító tagjai az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának. Zs. Szabó Mária hegedűművészt, Nagy Sándor mélyhegedűművészt, Szabó István ütőhangszeres-művészt, Duffek Mihály, Böszörményi Judit és Sarkady Katalin zongoraművészeket egy-egy csokor virággal köszöntötte Váradi Judit művészeti igazgató megköszönve az elmúlt húsz év áldozatos munkáját.

A hangversenyen a svéd származású Markus Leoson ütőhangszeres-művész mellett fellépett a Sonus Ütőegyüttes, és rendhagyó módon a mesterkurzus növendékei is megmutatták tudásukat.

A hallgatókat rövid idő alatt kell felkészíteni a lehető legjobban. Pár nap alatt kell felépíteni egy programot a koncertre, mindenkinek megkeresni a megfelelő szólamot, hogy a gálára ez összeálljon egy teljes egésszé. A koncertek idején évről-évre felemelő érzés látni, hogy sok korábbi hallgató is eljön meghallgatni minket, jól érzi magát. Ez az, ami a legnagyobb örömet okozza számomra a rendezvény kapcsán, ekkor érzem leginkább, hogy nem hiábavaló a sok erőfeszítés, kemény munka” – összegzett Szabó István, a Sonus Ütőegyüttes művészeti vezetője, az Akadémia ütő mesterkurzusának oktatója.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!