Papageno Radio
Blogok Esterházy Egy újabb Haydn-opera és Aida Garifullina is bemutatkozik a HERBSTGOLD Fesztiválon

Egy újabb Haydn-opera és Aida Garifullina is bemutatkozik a HERBSTGOLD Fesztiválon

A Szentmargitbányai Kőfejtőben épphogy véget ért Puccini Turandot című operája, de a HERBSTGOLD Fesztiválon sem kell nélkülözni a dalok és áriák kedvelőinek ezt a műfajt. Szeptember 16-án este Aida Garifullina sokoldalúságával ismerkedhetnek, aki szláv és itáliai dalok és operaáriák széles választékából állított össze egy csokorra valót.

Garifulinna zenéi hagyományokkal rendelkező családban nőtt fel, hiszen édesapja karvezető, így nem csoda, hogy ő már ötévesen feltűnt egy versenyen az orosz televízióban, tizenhat évesen pedig Bécsben látogatta Siegfried Jerusalem mesterkurzusát.

A neves Operália énekverseny első díját is elhozta 2013-ban. Amiről úgy tűnt, hogy hirtelen jött siker, régóta és alaposan előkészített terv volt: a nürnbergi és bécsi tanulmányokat veronai és szentpétervári debütálás követték, majd Garifullina a Bécsi Állami Operaház tagja lett, ahol szoprán szerepeket énekelt a Mozarttól a kortárs zenéig ívelő széles palettáról – s rég meghódította a Salzburgi Ünnepi Játékokat és a Metropolitan Operát is, ugyanakkor fellépett már egy futball világbajnokságon Robbie Williams popsztár oldalán is. A kismartoni koncerten kísérője a lengyel zongoraművész, Maciej Pikulski.

Aida Garifullina - fotó: Simon Fowler / Decca
Aida Garifullina – fotó: Simon Fowler / Decca

A HERBSTGOLD Fesztivál megalakulása óta minden évben műsorra tűzi, Haydn valamelyik operáját félszcenikus előadásban. A nagyközönség láthatta eddig az Armida, A filozófus lelke, avagy Orfeusz és Euridiké, A váratlan utazás című operákat, az most ősszel pedig A Patikust tűzik műsorra.

Kapcsolódva a Fesztivál idei mottójához, izgalmas metamorfózisnak ígérkezik az osztrák ORF Televízióadó igazgatójának, Max Tratlnek rendezői debütálása. A cselekmény középpontjában az öreg udvarló, akit becsapnak. Haydn 1768-ban Carlo Goldonihoz nyúlt vissza, amikor a világ egyik legrégebbi komédia-alapanyagát vette elő.

A szerelem megváltoztat, a szerelem megfiatalít. Sempronio, a patikus úgy érzi, legszebb éveiben jár: miért ne vethetne szemet a tapasztalt agglegény gyámleányára, az elragadó Grilettára? Az öreg nem sejti, hogy a konkurencia erős, hiszen Grilettát éppúgy körberajongja a gazdag, pimasz Volpino, mint a félénk patikussegéd, Mengone: a bonyodalom előre megjósolható. Még jó, hogy Griletta pontosan tudja, mit akar – és kit…

Ide kapcsolódik:
Vonósnégyesek tradíciója a Herbstgold Fesztiválon

Az Enrico Onofri vezetésével játszó Haydn Filharmónia és az énekesek játékos szereposztást sejtetnek, többek között az orosz tenorral, Pavel Kolgatinnal Mengone és az olasz barokkspecialista Roberta Mamelivel ellenlábasának, Volpino-nak nadrágszerepében.b

Szeptember 16., 19:30 – Haydn Terem

DAL ÉS OPERA – dal és áriaest

 • Dvořák, Puccini, Rachmaninov dalok és áriák
 • Aida Garifullina, szoprán
 • Maciej Pikulski, zongora

Szeptember 18., 19:30 – Haydn Terem

A PATIKUS – félszcenikus operaelőadás

 • Joseph Haydn : A patikus, Hob. XXVIII:3 –
 • Francesca Aspromonte, Sopran (Grilletta)
 • Roberta Mameli, Sopran (Volpino)
 • Anicio Zorzi Giustiniani, Tenor (Sempronio)
 • Pavel Kolgatin, Tenor (Mengone)
 • rendezte : Martin Traxl
 • Martin Zlabinger, színpadkén
 • Angelika Pichler, jelmeztervező
 • vezényel: Enrico Onofri
 • Haydn Filharmónia

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!