Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok JM blog Különdíjat kapott Berecz Mihály az Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyen

Különdíjat kapott Berecz Mihály az Anda Géza Nemzetközi Zongoraversenyen

Június 5-én rendezték meg a 15. Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny döntőjét, ahol az első díjat a német Anton Gerzenberg hozta el, Berecz Mihály pedig Liszt–Bartók különdíjat kapott. A rangos zürichi verseny döntőjében Madaras Gergely vezényelt.

- hirdetés -

Az idei verseny mezőnyében Berecz Mihály egyedüli magyarként jutott a legjobb hat közé (játékát ide kattintva lehet visszanézni), a fináléba viszont csak hárman, a német Anton Gerzenberg, a cseh Marek Kozák és a brit Julian Trevelyan került be. A verseny első díját Gerzenberg nyerte, a második Trevelyan, a harmadik pedig Kozák lett.

- hirdetés -

A Junior Prima díjas magyar versenyzőt Liszt és Bartók műveinek kiemelkedő előadásáért különdíjjal ismerték el, amellyel 10 ezer svájci frank jár együtt. Rajta kívül Trevalyan két, a grúz Giorgi Gigashvili pedig egy különdíjat vehetett át.

A május 27. és június 5. között zajló zürichi Anda Géza Nemzetközi Zongoraverseny utolsó fordulóit a Papageno is közvetítette, a döntőt itt lehet visszanézni. A helyszín a Tonhalle átépítése miatt az intézmény ideiglenes otthona, a Tonhalle Maag akusztikailag kifogástalan koncertterme volt. Az érvényben lévő korlátozások miatt csupán mintegy 50 fő lehetett jelen a koncerten, mindenki más az élő közvetítésen követhette az eseményt.

A győztes Gerzenberg Liszt Haláltáncát és Esz-dúr zongoraversenyét játszotta, a cseh versenyző Beethoven 5. Esz-dúr „Emperor” zongoraversenyét, Trevelyan pedig Bartók 3. zongoraversenyét adta elő. A Tonhalle Zürich hosszú idő után először élőben játszó zenekarát Madaras Gergely vezényelte.

A Müpa Budapest különdíját is elnyerő, hamburgi születésű Anton Gerzenberg 1996-ban született, korábban szülővárosában és Bécsben tanult, jelenleg Kölnben csiszolja tudását Pierre-Laurent Aimard kezei alatt.

Anda Géza 100 évvel ezelőtt, 1921. november 19-én született Budapesten. Tizennégy éves korában került a Zeneakadémiára, ahol Kodály Zoltán, Weiner Leó és Dohnányi Ernő növendéke volt. 1941-ben Liszt-ösztöndíjasként Berlinben folytatta tanulmányait, ahol életét meghatározó élményt jelentett a Wilhelm Furtwängler vezényletével adott hangverseny. Anda Géza Cesar Franck Szimfonikus variációit játszotta a Berlini Filharmonikusok közreműködésével. Furtwängler a koncert után a zongora trubadúrjának nevezte a húszéves zongoraművészt. Anda Géza 1943-tól Svájcban élt, Zürichből teljesedett ki nemzetközi karrierje. Karizmatikus tanáregyéniség volt, aki 1976-ban bekövetkezett haláláig mesterkurzusokon adta tovább művészi felfogását a fiatal generációnak.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.