Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Klassz a pARTon! Hétköznapi klasszikusok

Hétköznapi klasszikusok

Remek muzsika, nagyszerű előadók, Balaton-part – kell ennél több egy remek hétindításhoz? Július 17-én és 18-án, tehát hétfőn és kedden sem maradnak zene nélkül Balatonalmádiban és Keszthelyen.

- hirdetés -

Ewald Rézfúvós Együttes – forrás: Klassz a parton

- hirdetés -

Az Ewald Rézfúvós Együttes az ország egyik legtehetségesebb fúvós együttese, nyitottak minden stílusirányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt – az egyetlen kritérium számukra a minőség. A zenekar 1996-ban alakult a Zeneakadémia akkori hallgatóiból, szólistaként is elismertek: országos és nemzetközi versenyek győztesei, illetve díjazottjai. Megkapták a Liszt Ferenc-, a Junior Prima-és több alkalommal az Artisjus-díjat is. Ők klasszikusok népszerű átirataival és kifejezetten gyerekek számára készült családi programmal is várják a közönséget.

Vigh Andrea – fotó: Felvégi Andrea

Vigh Andrea és Szabadi Vilmos számtalan alkalommal fellépett már együtt a világ neves koncertpódiumain.

A Liszt-díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól az egyetem rektora, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója és művészeti vezetője. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio kiadó gondozásában, melyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte. Számos tévéfelvétel örökítette meg játékát, portréfilm is készült róla.

A kétszeres MIDEM-, Prima-, Hungaroton- és Liszt-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia tanszakvezető egyetemi docense, aki Európában, a Távol-Keleten, az Egyesült Államokban gyakran tart mesterkurzusokat. Hangszere egy cremonai mesterhegedű – Laurentius Storionitól, 1778-ból, a Magyar Állam kollekciójából.

Várhelyi Éva – forrás: Klassz a parton/Várhelyi Éva

A Quartett Escualo tagjai a budapesti színházi és komolyzenei élet kiemelkedő muzsikusai. A klasszikus zenén nevelkedett előadók e műfaj mellett otthonosan mozognak a jazz, a klezmer, és a latin zenei stílusok világában is. Az együttes műsorán elsősorban Astor Piazzolla művei szerepelnek, saját hangszerelésben. A quartett célja, hogy a világhírű argentin zeneszerző műveit a hazai közönség számára mind szélesebb körben ismertté tegye. Az együttes hangzásának különlegességét a szokatlan hangszer-összeállítás adja, amely rendkívül szuggesztív és dinamikus kifejezőerőt tesz lehetővé. A koncerteken ugyanakkor kortárs zeneszerzők a quartett számára írt művei is rendszeresen szerepelnek.

Partnerük a koncerten a kiváló operaénekes, a Magyar Állami Operaház tagja, Várhelyi Éva lesz.

A 2016-ban alapított ErGeZo trió három tagja, Vékes Erzsébet zongoraművész, Hutás Gergely hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja és Onczay Zoltán csellóművész, a MÁV Szimfonikusok szólamvezető csellistája gyermekkoruktól fogva ismerik egymást, mindhárman a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak. Erzsi és Gergő aktív tagjai voltak a hajdani Cimbora Zenekarnak, mint ahogy Matuz Gergely fuvolaművész is, így nem volt kérdés, hogy a fesztiválon együtt muzsikálnak.

július 17. 19.00 – Keszthely, Zenepavilon (esőhelyszín: Balaton Színház)

az Ewald Rézfúvós Együttes koncertje

július 17. 19.00 – Balatonalmádi-Vörösberény, Szent Ignác római katolikus templom

Vigh Andrea hárfaművész és Szabadi Vilmos hegedűművész koncertje

július 17. 21.00 – Balatonalmádi, Szent Erzsébet-liget (Esőhelyszín: Balatonalmádi–Vörösberény, Szent Ignác katolikus templom)

Várhelyi Éva és a Quartet Escualo koncertje

július 18. 17.00 – Balatonalmádi, Wesselényi Strand

az Ewald Rézfúvós Együttes gyerekprogramja

július 18. 21.00 – Balatonalmádi, Szent Erzsébet-liget

az ErGeZo Trió (Vékes Erzsébet zongoraművész, Onczay Zoltán csellóművész, Hutás Gergely hegedűművész) és Matuz Gergely fuvolaművész koncertje

Részletes program

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.