Papageno Radio
Könyv Itt követheted online a Libri irodalmi díjak átadását

Itt követheted online a Libri irodalmi díjak átadását

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Május 13-án 19 órakor ötödik alkalommal adják át a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. Bár a jelenlegi helyzetben a díjak hagyományos átadógálájára nem kerülhet sor, a nyertesek kihirdetése idén is a kortárs magyar irodalom ünnepe lesz. Az eseményt ide kattintva lehet követni.

A könyves cég 2016-ban alapította meg a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat. Az évenként odaítélendő elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A nyertesek 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

Az idén a 154 könyvet tartalmazó lista 43 kiadó könyveiből állt össze, összesen 38 tényirodalmi és 116 szépirodalmi kötet szerepel rajta.

Ezek közül választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló – idén már 140 fősre duzzadt – szakmai bizottság a 10 döntős művet. A szakmai bizottság tagjai voltak többek között Ascher Tamás, Babarczy Eszter, Bojtár B. Endre, Bárdos András, Bősze Ádám, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar, Divinyi Réka, Demény Péter, S. Takács András és Závada Pál is.

Idén a Libri a fiatalok véleményére is támaszkodott, és felkérte szavazni a Balassi Intézet műfordítóképzésének résztvevőit, a Pécsi Tudományegyetem magyar szakosait, a Szegedi Tudományegyetem kreatív írás kurzusának és Quadrivium Műhelyének tanulóit, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, a Politechnikum, a Fazekas Mihály Gimnázium és a Radnóti Miklós Gimnázium diákjait.

sze13máj19:0020:00Ajánljuk!Libri irodalmi díjak 2020 – Díjátadó19:00 - 20:00 Műfaj:irodalomTulajdonságok:élő,ingyenes

Az ő szavazataik alapján alakult ki az a tíz könyvből álló lista, amely alapján a közönség és a szakmai zsűri dönthet a díjak sorsáról.

2020 döntősei (részletes könyvismertetők itt):

  • Babarczy Eszter: A mérgezett nő
  • Barnás Ferenc: Életünk végéig
  • Bodor Ádám: Sehol
  • Darvasi László: Magyar sellő
  • Grecsó Krisztián: Vera
  • Láng Zsolt: Bolyai
  • Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt
  • Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint
  • Tóth Krisztina: Fehér farkas
  • Závada Pál: Hajó a ködben

A tíz döntős könyv közül ötfős szakmai zsűri – Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus – választja ki az idei Libri irodalmi díj nyertesét, az olvasóknak leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségdíjat nyeri el.

Tavaly a Libri irodalmi díjat Szvoren Edina Verseim című novelláskötete, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta.

Promóció

X
X