Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Kórusblog Három ősbemutatóval is készül a Nemzeti Ifjúsági Kórus

Három ősbemutatóval is készül a Nemzeti Ifjúsági Kórus

Hét nap felkészülés Kecskeméten és öt koncert hazai városokban: ez a Nemzeti Ifjúsági Kórus idei programja. A Kárpát-medence különböző részeiből érkező 48 énekes a két karnagy, Erdei Péter és Nemes László Norbert irányításával tanulja be az új műsort, ami három ősbemutatót is tartalmaz. A július 23-án induló koncertsorozat állomásai Tihany, Debrecen, Békéscsaba, Kecskemét és Budapest lesznek. A Nemzeti Ifjúsági Kórus programját a Filharmónia Magyarország gondozza.

- hirdetés -

2018-ban, a Kodály-emlékév alkalmából Kodály Zoltánné Péczely Sarolta fővédnökségével alakult meg a Nemzeti Ifjúsági Kórus, amelybe a Kárpát-medence minden részéből várták azokat a fiatal énekeseket, akik a nyarukból időt áldoznak arra, hogy részesei legyenek egy nagyszerű produkció születésének. A kiválasztásnál nem feltétel a zenei végzettség, a kiváló énektudással rendelkező fiatalok között éppúgy vannak zenészek, mint például vegyész vagy orvostanhallgató.

- hirdetés -

A változó összetételű együttes már két sikeres nyári programon van túl. 2018-ban Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest és Kecskemét voltak a turné állomásai, 2019-ben egy kecskeméti és egy budapesti koncert mellett az együttes nagy sikerrel képviselte a magyar kórusművészetet Birminghamben a Brit Kóruskarnagyok Országos Szövetségének konferenciáján. 2020-ra, a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára a nemzeti összetartozást kifejező turnéval készült a kórus Kassa, Beregszász, Kolozsvár, Kecskemét és Budapest állomásokkal, de a koronavírus-járvány meghiúsította a terveket.

Nemzeti Ifjúsági Kórus
Nemzeti Ifjúsági Kórus

Erdei Péter, Liszt-díjas karnagy, kiváló és érdemes művész bizakodással tekint az idei program elé: „Két éve nem találkoztunk! Mindnyájan mások vagyunk, azok is, akik velünk voltak a korábbi években, de sokan vannak, akik újak, ezért nagyon izgalmas lesz ez a találkozás is. Két dologban biztos vagyok: az őszinte alkotó vágy a fiatalokban határtalan energiákat mozgat meg, a szakmai érdeklődés pedig óriási munkabírást inspirál. Mindegy, hogy a Kárpát-medence mely részéből jött valaki, mindegy, hogy milyen hivatás felé halad tanulmányaiban, a nemzeti összetartozás érzése, a közös nyelv és a muzsikálás nagyon szoros egységet és minőséget épít a kórusban. Nagy kár, hogy ennek a munkának az eredményét idén sem tudjuk a határon túli területek nagyvárosaiban bemutatni, ahogyan tavaly, a Trianon 100 évében terveztük. Talán jövőre!”

Erdei Péter és Nemes László Norbert a repertoár összeállításánál arra törekedett, hogy a kórus műsora jól példázza a 20–21. századi magyar kórusirodalom gazdagságát. Kodály Zoltán, Szokolay Sándor, Orbán György, Vajda János, Gyöngyösi Levente művei mellett a koncerteken három olyan új darab is felcsendül – Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter szerzeményei –, amelyek az együttes felkérésére készültek. A zeneileg rendkívül változatos műsor komoly kihívás elé állítja a karnagyokat és az énekeseket is.

Erdei Péter
Erdei Péter

Nemes László Norbert Bartók-Pásztory-díjas karnagy így fogalmazott: „Én leginkább a fiatalok hangi teherbírása miatt aggódom, hiszen a többség legalább tizennégy hónapja nem énekelt. A pandémia negatív hatással volt az énekesekre és a kóruséneklésre is, mert a kórusok gyakorlatilag bezártak. Több együttes megpróbálta folytatni anélkül, hogy személyesen találkoztak volna az énekesek. Sokan hoztak létre ún. „virtuális kórus” produkciókat, amelyek bár izgalmasak, de nyilvánvalóan nem tudják pótolni azt a zenei és közösségi élményt, amit az élőben, egyszerre, egyidőben való együtténeklés jelent. Persze nagyon bízom abban, hogy sikerül gyorsan visszazökkenni a megszokott munkafolyamatba mindannyiunknak, és a rendkívüli körülmények rendkívüli energiák felszabadítását segítik, amivel az erre a nyárra kitűzött céljainkat mégiscsak magas színvonalon tudjuk teljesíteni.”

Az idei évben a Nemzeti Ifjúsági Kórus programját a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. gondozza. A közönség öt helyszínen találkozhat az együttessel. Először július 23-án Tihanyban lép fel a kórus, majd 25-én Debrecen, 26-án pedig Békéscsaba következik. Kecskeméten a kórus a Kodály Művészeti Fesztivál keretében mutatja be új műsorát július 28-án. A turné július 29-én, Budapesten, a Pesti Vigadóban zárul.

A tihanyi, a debreceni, a békéscsabai és a budapesti koncertek ingyenesen látogathatók. Ez utóbbira regisztráció szükséges. További információ a Filharmónia Magyarország és a kórus honlapján található.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!