Papageno Radio
Blogok Kórusblog Hatalmas sikert aratott a Nemzeti Ifjúsági Kórus Birminghamben

Hatalmas sikert aratott a Nemzeti Ifjúsági Kórus Birminghamben

Állva tapsolták a Nemzeti Ifjúsági Kórust a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének éves konferenciáján Birminghamben, ahol egyedüli külföldi együttesként vett részt, a rangos szervezet két vezetője is méltatta az énekkart. Ez volt az idei program záróakkordja, Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok irányításával. Az együttes szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Kodály Intézete adta.

Ifjúsági és közösségi kórusok témában tartotta idei, 34. konferenciáját a Brit Kóruskarnagyok Szövetsége (Association of British Choral Directors) a Birminghami Királyi Konzervatóriumban. Mintegy 200 résztvevőt vártak az Európai Kórus Szövetséggel együttműködésben, és egyedüli külföldi együttesként a magyarországi Nemzeti Ifjúsági Kórus kapott meghívást.

Ide kapcsolódik:
„Új dimenziókat rajzolt a magyar kórusművészet égboltozatára" - Kocsár Miklósra emlékezünk

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és Kodály Intézetének szakmai hátterével, 2018 után másodszor is koncertező együttes egyik karnagya, Erdei Péter az európai kóruskultúra helyzetéről tartott kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki véleményét, a másik, Nemes László Norbert (a Kodály Intézet igazgatója) pedig a magyar kóruskultúra hagyományairól beszélt. Az énekkar a megnyitón és a gálakoncerten is fellépett, átfogó képet nyújtva a 20-21. századi magyar kórusművészetről, Bartóktól és Kodálytól kezdve olyan kortárs zeneszerzőkig, mint Orbán György, Vajda János, Csemiczky Miklós, Bella Máté és Varga Judit.

Ide kapcsolódik:
A bécsi Zeneakadémia professzoraként folytatja Varga Judit

A konferencia valamennyi résztvevőjét lenyűgözte a kórus éneklése, nagyon sok méltatás érkezett az előadás magas színvonaláról és a repertoárról is. Az Egyesült Királyságban nem jellemző, hogy a közönség álló ovációval köszöntsön egy együttest, a Nemzeti Ifjúsági Kórusnak azonban sikerült ezt elérnie – hangsúlyozta Rachel Graves, a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének általános titkára.  Leslie East, a szervezet elnöke és művészeti vezetője hozzátette: igazán kiemelkedő ez a csapat, az énekesek rendkívül fegyelmezettek, a kórushangzás meghökkentő, az együttes kiváló nagykövete a magyar kóruszenének, a magyar zeneszerzőknek és magának Magyarországnak is.

Nemes László Norbert karnagy így értékelte az együttes idei munkáját:

„A Nemzeti Ifjúsági Kórussal eltöltött idő az idei nyár legnagyobb élményét jelentette számomra. Nem pusztán közösségi élményről szóltak ezek az időszakok, hanem egy csodálatos és igen magas művészi színvonalú alkotói munkafolyamatról, valamint előadásokról. A kórusban éneklő csodálatos fiatalok tudják, hogy a nagy odaadással és kitartással megvalósított művészi produkció élménye és a vele együtt járó sikerek maradandó élményt jelentenek. Mindannyian izgalommal várjuk a folytatást.”

Erdei Péter számára szintén meghatározó élmény volt ez az év:

„Kifogyhatatlan humor, fáradhatatlan munkabírás és minőségkeresés, egymás iránti figyelem, türelem – számomra ebben volt különleges a Nemzeti Ifjúsági Kórus 2019-es programja. A műsorunk minden egyes részletére örömmel és büszkeséggel emlékszem vissza, és nagyon örülök neki, hogy ilyen csodálatos keresztmetszetet tudtunk adni a magyar kórusművészetről a brit karnagyoknak is. A kórus már kétszer bizonyított, tavaly és idén is, ezért nagyon bízom abban, hogy lesz folytatás.”

A Brit Kóruskarnagyok Szövetsége olyan nonprofit szervezet, amely szakmai segítséget ad mind az amatőr, mind a professzionális énekkarok munkájához a brit kóruszene támogatása céljából. Rendszeresen szerveznek az Egyesült Királyságban kurzusokat, workshopokat, továbbképzéseket a kórusvezetők számára. A szervezet éves szakmai konferenciája a legnagyobb ilyen esemény.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus 2018-ban, a Kodály-emlékév alkalmából alakult meg a Kárpát-medence minden részéből érkezett kiváló magyar énekesekből, akik között zenészek, zenei tanulmányokat folytatók és teljesen más területről érkezők egyaránt vannak. Az együttes fővédnökségét Kodály Zoltánné Péczely Sarolta asszony vállalta, védnöke dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Az együttes nem működik folyamatosan és állandó anyagi háttérrel sem rendelkezik. Az idei program megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zeneakadémia Baráti Köre támogatta.

A projektjelleggel működő Nemzeti Ifjúsági Kórus idei programjában a koncertek és a vendégszereplés előtt két rövid, nagyon intenzív felkészülésre volt lehetőség.  A kecskeméti koncert a Kodály Művészeti Fesztivál részét képezte, amelyen a kecskeméti zenebarátok mellett a Nemzetközi Kodály Szeminárium hallgatói is részt vettek.  A Pesti Vigadóban megtartott koncerten pedig jelen voltak a hazai kórusművészet és zenepedagógia jeles képviselői, közöttük Vajda János, Bella Máté és Csemiczky Miklós zeneszerzők is.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!