Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Művészetek Völgye Zenés kalandozás Szalai Évával és Tóth Endrével

Zenés kalandozás Szalai Évával és Tóth Endrével

Július 21-30. között az idei Művészetek Völgye programjainak sorában a klasszikus zene és opera helyszíne a vigántpetendi Papageno Klasszik, valamint a kapolcsi római katolikus templom lesznek, ahol a nagynevű hazai és külföldi előadók mellett fiatal Virtuózok várják a klasszikus zene szerelmeseit.

- hirdetés -

A vigántpetendi zenés utazásban kiváló fiatal muzsikusok segítenek majd, akik a fesztivál ideje alatt naponta 15 órától avatják be a közönséget a zenetörténet egy-egy jelentős korszakába Bachtól egészen a kortárs zeneszerzőkig. Kalauzunk lesz a több nemzetközi versenyen is fölényesen szereplő Szalai Éva zongoraművész, aki felsőfokú tanulmányait Budapesten, Madridban és Hágában végezte, valamint a zeneakadémiai koncertek műsorvezetőjeként ismert zenetörténész–publicista, Tóth Endre, aki ezúttal nem csak konferálni fog.

- hirdetés -

A Hágában élő fiatal zongoraművésznő, Szalai Éva generációja egyik kiemelkedő tehetségű muzsikusa, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatott tanulmányai után előbb a madridi Zsófia Királyné Zeneakadémián – Dmitri Bashkirov osztályában –, majd a hágai Királyi Zeneakadémián – Naum Grubert irányítása mellett – vett részt posztgraduális képzésben. Az ifjú pianista jelenleg az intézmény tanára, továbbá a hollandiai Young Piano Masters Társaság tagja.

Szalai Éva, Tóth Endre – fotó: Raffay Zsófia

A holland királyi család előtt is játszhatott, de magyarországi és hollandiai fellépésein túl koncertezett már az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában, Franciaországban, Izraelben, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Számos nemzetközi versenyen kiemelkedően szerepelt, többek között hazavihette a franciaországi Adilia Alieva Nemzetközi Zongoraverseny I. díját és a legpoétikusabb előadásért járó különdíjat, valamint a III. Alain Marinaro Nemzetközi Zongoraverseny Nagydíját, nemrég pedig a Semper Music Nemzetközi Verseny I. díjával is kitüntették. 2014-ben a Fort Worth-i PianoTexas Nemzetközi Fesztivál és Akadémia meghívott ösztöndíjasa volt. Szalai Éva egykori madridi tanára, a legendás zongoraművész-professzor, Dmitri Bashkirov így méltatta az ifjú művészt:

„Játékát lenyűgöző muzikalitása, nemes előadása és a zene iránti mélységes elkötelezettsége teszi vonzóvá”.

Tóth Endre zenetörténész mindennapjait nem a tudományos kutatás, hanem a közönséggel való aktív kapcsolattartás, a zenei ismeretterjesztés iránt érzett elkötelezettsége határozza meg, így gyakran lehet vele találkozni Budapest legfontosabb hangversenytermeinek (Zeneakadémia, Müpa Budapest) műsorvezetőjeként, muzsikusokkal folytatott beszélgetések moderátoraként, továbbá rendszeresen kérik fel őt ismeretterjesztő előadások tartására (legutóbb az Operaház MagyarFeszt elnevezésű fesztiváljának előadójaként találkozhatott vele a hazai közönség).

Számos zenei folyóirat közli cikkeit, interjúit, zenekritikusi munkásságáért 2015-ben megkapta a Müpa Budapest által alapított Hans Sachs Díjat. Előadóként nemzetközi viszonylatban is kap felkéréseket, legközelebb szeptemberben beszél a magyar zongorista hagyományokról az írországi New Ross Piano Festivalon, valamint műsorvezetőként várják Hágába, ahol a Kodály Zoltán emlékére rendezett ünnepi hangversenyt kell majd moderálnia.

Kevesen tudják róla, hogy amatőr költő, továbbá azt, hogy középfokú tanulmányait zongora szakon végezte, így a gyakorlati muzsikálás sem áll messze tőle, ezért alkalmanként a zongora mögött is láthatja-hallhatja majd őt a vigántpetendi közönség.

Komoly zenei kaland a Völgyben: Papageno Klasszik!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.