Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok MuzsikAlkohol November 18. –  Schu-Schu bolondság...

November 18. –  Schu-Schu bolondság…

És kész veszedelem…, de ez a poszt (sem) a szerelem veszélyeiről, hanem Robert Schumann (1810-1856) és az alkohol (no, és persze, ehhez kacsolódóan nyomokban a nők) kapcsolatáról fog szólni.

- hirdetés -

Schumann élete telis-tele volt tragikus fordulatokkal, mely utólag persze mindennél jobban kidomborítja a nagy zeneszerző romantikus hőshöz méltó életútját, amin végigküszködnie magát azonban kevésbé lehetett élvezetes. Zenei tehetsége hamar megmutatkozott, zongorázott, komponált, vezényelt, de, ahogy azt a rend megkívánta, Lipcsében beiratkozott a jogi karra.

- hirdetés -

Eközben zongoraórákat vett, és 18 éves korában beleszeretett tanára lányába, a kor egyik legkiemelkedőbb zongoristájába, Clara Wieckbe, akinek apja sokkal kevésbé lelkesedett az ötletért, hogy lányát egy anyagi gondokkal küszködő, léhűtő fiatalemberhez adja.

Friedrich Wieck egészen konkrétan inkább perre ment, minthogy az 1835-ös eljegyzés megvalósulhasson, és hosszas egyezkedés után, végül 1840-ben köttetett meg a frigy – 12 évvel a szerelem lángra lobbanása után. Hogy valami pozitívumot is mondjak: házasságuk boldog volt, megérte tehát a sok fáradozás.

Schumann gyenge idegrendszerét azonban megviselte leendő apósával való hadakozás, és ezt a feszültséget más egyebek mellett alkohollal próbálta oldani, ezzel természetesen még kevésbé jó színben feltüntetve magát. Mindeközben, hogy javítson zongoratechnikáján, ujjnyújtó szerkezettel kínozta magát, amivel azt érte el, hogy jobb kezének középső ujja teljesen megbénult, így a továbbiakban egyáltalán nem tudott zongorázni.

Robert és Clara Schumann utolsó közös otthona megnyitja kapuit a látogatók előtt:

A düsseldorfi Schumann-házat múzeummá alakítják

Mindezek tetejébe 21 éves korában elkapott szifilisze az évek során egyre jobban kínozta, amit az ezen blog hasábjain is többször emlegetett higannyal kezeltek. A betegség 1854-ben hatalmasodott el rajta, az agyat megtámadó kór őrülésszerű tüneteket produkált, emiatt pedig az ekkor már nyolcgyerekes apa belevetette magát a jéghideg Rajnába, ahonnan kimentették ugyan, de saját kérésére ideggyógyintézetbe került, itt halt meg két évvel később.

Ezen az egészen friss, 2018-as felvételen Martha Argerich játssza Schumann zongoraversenyét:

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.