Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Régi Zenei Napok Gödöllőre is ellátogat az idei Régi Zenei Napok

Gödöllőre is ellátogat az idei Régi Zenei Napok

Barokk forgataggal, minden eddiginél több koncerttel és kurzussal várja közönségét és hallgatóit a Régi Zenei Napok július 3. és 10. között. A Filharmónia Magyarország idén is visszarepíti a nagyérdeműt az időben, felidézve a barokk kor hétköznapi és ünnepi pillanatait. Lesz zene, irodalom, tanulás és játék. 2021-ben több újdonsággal is készülnek a szervezők. A művészek számára bővült a kurzuskínálat és ezévben pedagógusok számára is lesz továbbképzés. Újdonság az is, hogy Vác mellett a Gödöllői Királyi Kastélyban is hallgathatunk koncerteket, ahol Sisi királyné élvezhette a hangversenyeket több mint 100 éve.

- hirdetés -

Július 3. és 10. között kerül megrendezésre a 37. Régi Zenei Napok, melynek társszervezője a Váci Egyházmegye. Az esemény páratlan koncertkínálattal várja az érdeklődőket és a historikus zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat. A kurzusokon kívül Zenei Kalandtábor is lesz, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a klasszikus zene dallamaival, a pedagógusok pedig egy továbbképzés keretében sajátíthatnak el új tanítási módszereket, bővíthetik ismereteiket.

- hirdetés -

A kalandtáborba június 23-ig lehet jelentkezni, a pedagógusok vagy tanárok pedig június 20-ig adhatják le jelentkezésüket.

A nyitókoncerten a régizene-játszás világhírű, hazai együtteseivel, az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal nyitja meg kapuit a fesztivál a Fehérek templomában. Este 20 órakor Vashegyi György vezényletével egy igazi kuriózum csendül fel, a 18. század óta elfeledett mű, Stölzel Passiója, amit újra hallhatunk.

Találkozások címmel július 4-én kötetlen szabadtéri zenei programokkal fűszerezve hozzák közelebb helyiekhez, a Régi Zenei napok résztvevőihez, a régióba feltöltődni, kikapcsolódni érkezőkhöz a régizenét. A programra látogatók megismerhetik a barokk város értékeit, gasztronómiai kincseit, a helyi kultúrát.

A rendezvény keretében számos nagy tudású professzor – Kovács Ágnes és Elisabeth Scholl (ének), Balogh Vera (fuvola), Baranyay Piroska (barokk cselló), Sheng-Fang Chiu (furulya), Simon Standage (hegedű), Malcolm Bilson (fortepiano), valamint Vashegyi György (kamarazene) – tart mesterkurzust Vácon. Idén először Gödöllő is becsatlakozik a programba. Július 5-én és 7-én csodálatos festői helyszínen, a Királyi Kastély Díszteremében hallhatják a nemzetközi régizenei-játszás legkiválóbb előadóinak koncertjeit.

A zene mellett az irodalom is szerepet kap a programok között. Július 6-án Becze Szilvia, a Bartók Rádió kiemelt szerkesztő-műsorvezetője a régmúlt zeneműveit a ma irodalmával köti össze a Zenés irodalmi szurkapiszka című előadáson.

Július 8-án a Capella Savaria, a Régi Zenei Napok visszatérő vendége egy Telemann esttel várja a nagyérdeműt. A koncerten közreműködik Bertalan Andrea fuvolaművésznő és Kalló Zsolt hegedűművész.

Végül a zárónapon, a váci Püspöki Palota Dísztermében a hallgatók koncertjével, a Barátok templomában a Helsinki Barokk Zenekar és a Purcell Kórus koncertjével búcsúzik a 2021-es Régi Zenei Napok. A koncertet Aapo Häkkinen vezényli.

A váci és gödöllői lakosok a koncerteket nagy kedvezménnyel látogathatják. Jegyek válthatók Vácon a Tourinform-irodában, a programok előtt a helyszíneken és idekattintva.

További információért kövesse a Filharmónia Magyarország Facebook-oldalát és weboldalát.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.