Papageno Radio
- hirdetés -
Tánc Két új táncfilm debütál az e-Trafó hétvégi műsorán

Két új táncfilm debütál az e-Trafó hétvégi műsorán

Június 19-én két táncfilm debütál a Trafó online felületén, melyek a következő évad táncpremierjeiből mutatnak ízelítőt, ugyanakkor önálló alkotások. Góbi Rita és Mészáros Máté új kreációinak filmes változatát szombat este 20 órától vasárnap éjfélig lehet megtekinteni.

- hirdetés -

Ahogy az előadáscímek is jelzik, a fény mindkét koreográfusnál központi szerepet játszik. Mészáros Máté A fény által című új munkájában folytatja évek óta tartó kutatását a testről, mint dinamikus tárgyról. A négy mozgó test és az állandóan változó, a szereplők által mozgatott fények hol megmutatnak, hol elrejtenek részleteket.

- hirdetés -

„Mészáros Máté új előadásában a fényt a sötét oldaláról közelíti meg: ott, ahol megszületik, és amit megvilágít, egyszerre értelmezhetővé válik. Rámutat, hogy a fény tesz minket szemtanúvá, csakhogy pár perc múlva minden, amit lényeginek véltünk, újra eltűnjön a szemünk elől. Felébreszti a természetes kíváncsiságunkat, mivel nem tudjuk, mi történik közben a sötétben, és a fantáziánkkal egészítjük ki a nem látható részeket, például végtagokat illesztünk a látható torzóhoz.

A színházi tradíciókkal ellentétes módon nem a fejünk fölül, hanem alulról érkező, erős színekkel operáló világításban a testek plasztikusnak, szoborszerűnek hatnak. Felsejlenek az eddig kisebb figyelmet kapott részei is, mint a boka, a térdizület, vagy a lábujjak, miközben funkcionalitásukban gyönyörködhetünk.

A kompozíció állandó átalakulásokon megy át, a mozdulatok természeti mintákká állnak össze, mintha csak repülő madárrajt, vagy elnyújtott tájképet néznénk.

A precízen konstruált tér, az egyszerre mechanikusan és dinamikusan mozgó testek finom kölcsönhatásai és az atmoszférikus zene olyan folyamatos flow-élményt teremtenek, amiben a néző a lehető legszabadabbnak érezheti magát” – írja a Trafóban novemberben bemutatásra kerülő koreográfiájáról Bálint Orsolya tánckritikus.

A Fény által című táncfilmet Bartha Máté rendezte, a koncepciót és a koreográfiát Mészáros Máté jegyzi, táncolják: Horváth Nóra, Nagy Emese, Oláh Balázs, Mészáros Máté. Zene: Gryllus Ábris, producer: SÍN Kulturális Központ.

Ugyanezen a dupla esten debütál a Góbi Rita Társulat Sziget – táncmonológok fényfürdőben című előadásának online változata is, melyben virtuális kamerát használva különleges nézőpontot hoznak létre, összhangban a vetítéssel.

„Valahol a tánc és a képzőművészet határán található két sziget, melyekre a Nap kikerülhetetlenül árasztja az életet adó melegét.

Saját univerzumukba zárt, magányos lények lakják ezeket a szigeteket: az óceán partjait őrző mozgó szobrok, akik a nyughatatlan keresésnek és a mágneses vonzódásnak kiszolgáltatva sodródnak egymás felé.

A megmutatkozás és kapcsolódás vágyát hullámzásszerűen teríti maga alá a rejtőzködés és a félelem. A két szigetbe zárt lény egymás körüli bolyongása, a fizika törvényeinek való kiszolgáltatottság, az összeolvadást megelőző ütközés fájdalma jelenik meg egy geometriai pontosságú, lecsupaszított mozgásrendszeren keresztül. Tánc a Nap alatt, ahol a két fél néha több is, mint egy egész” – írják ajánlójukban az alkotók.

A 3D-s padlóvetítés mozgásba lendíti a Földet és a Vizet: kitüremkedések, emelkedések és süllyedések, szétcsúszások és a Nap mindent felszárító ereje hozza létre az előadás látványvilágát. Góbi Rita koreográfiáját ő és Maurer Milán táncolják Gryllus Ábris zenéjére, a vizuális világ Papp Gábor és Hajdu Gáspár munkája. Partner a Műhely Alapítvány.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!