Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Beethoven Budán Beethoven ki nem állhatta a csodagyerekeket

Beethoven ki nem állhatta a csodagyerekeket

A Beethoven Budán fesztivál keretében május 4-én ad koncertet Érdi Tamás, aki Beethoven két népszerű szonátája mellé Liszt műveket válogatott. A koncertprogram távolról sem tűnik szokatlannak, de elevenítsük csak fel Beethoven találkozását a fiatal csodagyerekkel, Liszt Ferenccel.

A két legendás művész találkozása kapcsán Ilka Horovitz-Barnay visszaemlékezéseit idézzük:

- hirdetés -

“Liszttel együtt töltött időm legemlékezetesebbje, amikor elmesélte találkozását Beethovennel. ’Tizenegy éves lehettem’ mesélte, ’amikor féltve tisztelt tanárom, Czerny be akart mutatni Beethovennek. Sokat beszélt neki rólam, és kérte, hogy hallgasson meg. A Mester azonban ki nem állhatta a csodagyerekeket és nem állt kötélnek. Tanárom végül addig kapacitálta, amíg kifakadt:

az ég szerelmére – hozza hát el azt a csirkefogót!

- hirdetés -

Reggel tíz óra volt, amikor beléptünk a Schwarzspanierhaus két apró szobájába, ahol Beethoven akkoriban éldegélt. Rettenetes zavarban voltam. Beethoven az ablak mellett ült egy keskeny asztalnál. Pár szót váltott Czernyvel, de elnémult, amikor tanárom arra kért, hogy üljek a zongorához. Először egy Ferdinand Ries-darabot játszottam. Amikor befejeztem, megkért, hogy mutassak neki egy Bach-fúgát. A c-moll darabot választottam a Wohltemperiertes Klavierból. Tudná ezt transzponálni? – kérdezte hirtelen. Szerencsére tudtam. Az utolsó akkord után felnéztem – Beethoven izzó tekintete rajtam pihent. Hirtelen egy halvány mosoly futott át egyébként komor arcán. Odajött hozzám és kedvesen megpaskolta a fejemet. Megáll az eszem – suttogta – micsoda ördögfióka!”

A koncert műsoráról ide kattintva tájékozódhat, jegyét pedig itt vásárolhatja meg könnyedén.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.