Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap POSZT-versenyben: Bűn és bűnhődés

POSZT-versenyben: Bűn és bűnhődés

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Szokatlan színpadi költészet Brecht hatása alatt egy boncteremben a Bűn és bűnhődésből egy – visszajáró – cseh rendezőtől és a Vígszínház ereje teljében levő társulatától.

A színház ajánlója

Dosztojevszkij az emberi lélek mélységének legnagyobb ábrázolója. Világhírű krimije egy brutális gyilkosság és az azt követő nyomozás története. Van-e olyan helyzet, amikor megengedhető, sőt szükségszerű az emberölés? A kérdés nem csak Raszkolnyikovot foglalkoztatja, hanem számunkra is fontos, hiszen világszerte háborúk dúlnak és tombol a terrorizmus. Michal Dočekal, a Cseh Nemzeti Színház igazgatója, és Iva Klestilová dramaturg a Vígszínház számára készítette el a mű új színpadi változatát. A magyar szöveg a nagyszerű író, Térey János munkája. Az előadással a 100 éve született kitűnő orosz rendezőre, Jurij Petrovics Ljubimovra emlékezünk.

- hirdetés -

„1978-ban Jurij Ljubimov, a moszkvai Taganka Színház vezetője saját dramatizálásában rendezte meg a művet, amelyben Raszkolnyikovot Kern András, Porfirijt Tordy Géza alakította, majd 2001-ben Tordy lényegében a Ljubimov-változatot vitte színre, s ebben Kern Porfirijt játszotta, Raszkolnyikov pedig Kamarás Iván volt” – világítja meg az előadás színháztörténeti folytonosságát Nánay István. És ha már folytonosság: az előadás rendezője, Michal Dočekal tematikailag és formailag is azt folytatja, amit a társulattal folytatott egyik előző munkájában, a Jóembert keresünk című Brecht-darabbal elkezdett.

Ami a témát illeti, Dosztojevszkij aktualitása kétségen felül áll: „elbeszéléseinek társadalomfilozófiai kérdései ma is aktuálisan csengenek, például hogy jogunkban áll-e mások sorsa felett dönteni, hogy átléphetőek-e bizonyos erkölcsi normák lelkiismeret-furdalás nélkül egy nemesnek tűnő cél érdekében, vagy hogy mit tehet az egyén a nyomor, a pénztelenség, a társadalmi egyenlőtlenség ellen” – szögezi le Antal Klaudia kritikájában.

Erősek a hatások, magabiztos a formakezelés, nagyszabású a produkció, amelyet kivételesen intenzív erejű színészi alakítások tesznek emlékezetessé (Orosz Ákos – Raszkolnyikov, Stohl András – Porfirij, Hajduk Károly – Marmeladov, Szvidrigaljov – Lengyel Tamás, Katyerina Ivanovna – Börcsök Enikő). Hűen Dosztojevszkijhez, de nagyon is jelen időben fogalmazva.

Börcsök Enikő – Bűn és bűnhődés, Vígszínház

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Színpadi változat: Michal Dočekal, Iva Klestilová

Martin Chocholoušek

Jelmez: Sylva Zimula Hanáková

Zene: Michal Novinski

Rendező: Michal Dočekal

Az előadás a POSZT-on június 13-án látható. További információ és jegyvásárlás

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X