Papageno Radio
- hirdetés -
Inaktív POSZT POSZT-versenyben: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan

POSZT-versenyben: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan

Hosszú című produkció 190 percben egy hosszú nevű színháztól: Radu Afrim szerzői előadása a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának aktív alkotói közreműködésével jött létre.

A színház ajánlója

Ma már retro mindaz, amit valamikor a ’70-es években az emberek mindennapi valóságként éltek meg tömbházlakásaikban, a múlt rendszer emblematikus és a mai napig álló vívmányaiban.

Egy tömbház, avagy blokk – lépcsőházaival, emeleteivel, lakrészeivel, a vékony falakkal, a szomszédokkal és a házkulcsot a nyakukban hordozó gyerekekkel – amolyan emberi hangyaboly sok egyéni sorssal. Persze ezek, a blokkba bezsúfolt életek nem zajlanak konfliktusmentesen…

Radu Afrim, a Tompa Miklós Társulat két nagysikerű produkcióját Az ördög próbáját (2013) és A nyugalmat (2014) jegyző rendező legújabb előadása a ’70-es évek Romániáját idézi, és egy olyan korba repít (vissza), amikor az emberek abban a blokklakásban éltek, amit kiutaltak nekik, amikor a kazetofon szenzációszámba ment, az ökologikus és a depresszió pedig nem képezték a mindennapi szókincs részét.

- hirdetés -

- hirdetés -

Az előadásban nagy történet nincs. Van viszont sok kis banális, egyszerű történet, ismerős helyzet, még akkor is, ha ebben a hetvenes évekbeli háromemeletes panelházban románok és magyarok élnek együtt. És vannak egyéniségek, színek, ruhák és erős atmoszféra ebben a hétköznapiságban. Hiperrealizmus és költőiség békében fér meg a színpadon. Egyszerre nagytotálok és miniatűrök. Párhuzamos életek, fel-felvillanó sorsok, emléktöredékek.

„A Retromadár szövegét maga a rendező írta, és ezt az emlékezés és a közösség kérdései strukturálják. Az előadás a közösségi emlékezet olyan helye itt, amely a kanonizált drámák helyére is áll. Nem egy szövegalapú közös tudásra épít, hanem a közös élményekre, gondolatokra, érzetekre, melyek íratlanul is beleívódtak az életünkbe” – foglalja össze a kritikus a kiindulási pontot.

Lapozd fel online a fesztivál programfüzetét ide kattintva!

Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat

Flashback, de olyan tabló a múltról, amelyből kisejlik a jövő, ami tulajdonképp a jelen. Távolságtartó visszaemlékezés, amire a személyes nosztalgiának csak halvány árnyéka vetül. Mintha nem kellene itt semmit komolyan venni. Pedig de, nagyon is. Hiszen mindez játék. Nagyszerű és nagyszabású közösségi mutatvány.

Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan – Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat

Fordító: Sándor László

Díszlet- és jelmeztervező: Irina Moscu

Videomapping: Andrei Cozlac

Light design: Aszalos Attila

Koreográfus: Ruszuly Ervin

Rendező: Radu Afrim

Az előadás a POSZT-on június 11-én látható. Bővebb információ és jegyvásárlás

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.