Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Budapest Folk Fest Rituális koncertek török módra

Rituális koncertek török módra

Az isztambuli BaBa ZuLa május 27-én a Budapest Folk Festen, a Várkert Bazárban lép fel. Rituális koncertjeiket több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. 

- hirdetés -

Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak, avantgárdnak, dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem, és egyben mindegyik igaz rá. Abban biztosak lehetünk:

A BaBa ZuLára mindenki sokáig fog emlékezni!

Kövesse a Budapest Folk Fest eseményeit tematikus blogunkban!

- hirdetés -

Az isztambuli BaBa ZuLa neve a szélesebb közönség számára 2005-től csenghet ismerősen. Ebben az évben mutatták be a neves török rendező, Fatih Akin az Át a hídon – Isztambul hangjai (CrossingtheBridge: The Sound of Istanbul) című filmjét, amelyben Isztambul sokrétű és progresszív zenei szubkultúráját – benne a BaBa ZuLával – mutatta be a világnak.

Váltsd meg jegyed a Budapest Folk Fest koncertjeire ide kattintva!

Zenéjük egyszerre merít az anatóliai tradíciókból és számos kortárs könnyűzenei műfaj energiájából. A BaBa Zula rituális koncertjeit több művészeti ág jelenléte teszi izgalmassá. Gyakran szerepelnek velük hastáncosok, a zenészek feltűnő jelmezekben lépnek színpadra, költészet keveredik az improvizatív zenével, valamint színházi és látványos audiovizuális elemek nyújtanak élményt.

Zenéjükben a keleti hangszerek (nej, darbuka), az elektromos saz mellett kanalak, cintányérok és ütőhangszerek hangjai kapaszkodnak össze az rock riffekkel és az elszállós, energikus elektronikával. Több sikeres film- és színházi zene fűződik a nevükhöz.

A húsz éve alakult együttes XX. címmel a közelmúltban adta ki dupla, ritkaságokat és remixeket is tartalmazó albumát. Zenéjüket próbálták pszhichedelikus folknak,  avantgárdnak, dubnak vagy elektronikus világzenének kategorizálni, de egyik sem és egyben mindegyik igaz rá. Ők azt mondják, hogy Isztambul pszichedelikus rock’n’roll-ját játsszák.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.