Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Szomorú vasárnap Svéd-magyar tengely

Svéd-magyar tengely

Mára koncertfelvételek jutottak, nem is akármilyenek. Antonia Vai magyar emigráns szülők lányaként már Svédországban született 1988-ban. Neve lehet nem ismeretlen a magyar közönség számára, hisz volt már neki Müpa-beli fellépése, turnézgat keresztül-kasul Európán innen-onnani együttesével, igazi fúziót valósítva meg magyar-svéd vonalon, s él most Budapesten.

- hirdetés -

Első felvételünkön egy stockholmi klubszínház pódiumán énekli a Min sorgsna söndagot. Nem vagyok pró svédműveltségileg (leszámítva a bútorkultúrájukat), de úgy érzem, hogy Antonia nem csupán elművészkedi a Szomorú vasárnapot e színpadon, hanem beleérzi a svéd-magyar virtust előadásába. Nagy respekt neki, hisz nem csupán arról van szó, hogy meghallotta a Szomorú vasárnap című Seress-szerzeményt, majd fogta magát, s lefordította, elénekelte, hanem fűszerezvén a show-t, egy strófát magyarul tolt bele az érző svéd ifjú undergrounderek arcába. Megérte, azt gondolom.

- hirdetés -

Érdemes meghallgatni a következő felvételt is, amely már a budapesti Petőfi Rádió Akusztik műsorban (ami sajn’ azóta megszűnt, s mint egy valóban valódi értékteremtő kezdeményezés igen nagy űrt hagyott maga után) került rögzítésre két évvel később egészen más hangszerelésben, vadiúj, már-már világzenei hangzásvilággal, egészen – még az előzőhöz képest is – új, mély érzéseket keltve a hallgatóban.

Utazunk Svédországba?

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.