Papageno Radio
- hirdetés -
Címlap „A hódítások, a párbeszéd és a bánat ideje”

„A hódítások, a párbeszéd és a bánat ideje”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy a Ramon Llull emlékév tiszteletére megjelent igényesen kivitelezett poliglott tanulmánykötet, két CD-melléklettel, és Chris Potter meglepetés esztétikája került az Gramofon augusztusi toplistájának másodi fokára.

- hirdetés -

A kötet a boldoggá avatott Raimundus Lullus halála 700. évében jelent meg, erőteljes tudományos és művészi impulzusként, hogy ismételten ráirányítsa a nemzetközi méretű érdeklődést a középkori filozófiának erre a korszakos jelentőségű katalán alakjára. Jordi Savall koncepciója alapján realizálódott az emlékév megannyi koncertprogramján túl ez a kiadvány is. Tőle származik a bevezető tanulmány (A hódítások, a párbeszéd és a bánat ideje), amelyet négy további tanulmány és Llull kalandos életének kronológiája követ. Mindez hat nyelven (katalán, francia, angol, kasztíliai, német, olasz) olvasható.

A képanyag sem pusztán tetszetős illusztráció – ki-ki bármely nyelvet választja, érdemes végiglapozni a mintegy 300 oldalnyi kötetet, hiszen a képek nem ismétlődnek. Megtaláljuk hittérítő útjainak térképét, életének festményeken megörökített dokumentumait, kódex-részleteket, s nem utolsó sorban az Ars combinatoria két korongját, amelyekkel voltaképp a komputerkultúra alapjait teremtette meg. A két CD hangzó életre kelti Llull korát, korabeli dokumentumokból és Llull munkáiból vett idézetekkel, és felidézi azoknak a kultúráknak a zenéjét, amelyekkel hittérítő útjain találkozhatott Llull.

A zenei anyag gerincét Jordi Savall együttesei szólaltatják meg,

de a sokszínű zenei világ autentikus megjelenítéséhez vendégművészeket kért fel. A zenében improvizáció és kompozíció jól megfér együtt, a régizene kimeríthetetlen tárházára irányítja a figyelmet. A művészi élmény egyszersmind arra készteti hallgatóját, hogy pótolja művelődéstörténeti ismeretanyagának hiányosságait.

A meglepetés esztétikája. Új lemezéről szólva ezt tartja a jazz legfőbb értékének a műfaj nagy hatású amerikai szaxofonosa. Egy generációval idősebb, hasonló tekintélyű kollégája, Michael Brecker harmincnyolc évesen jelentette meg első saját lemezét; Chris Potter huszonegy volt, amikor debütáló albuma napvilágot látott. Két évtized alatt szorgalmasan járta a mások és a maga útját, tizenötönálló lemezt készített, további száz CD-n közreműködött, mire nemzedéke meghatározó szaxofonosaként a jazz meghatározó kiadója szerződtette. Harmadik ECM-CD-jét új együttessel rögzítette: a bőgőt a kortárs Joe Martin pengeti, a zongoránál a kubai születésű, a modern jazz és az avantgárd iránt elkötelezett David Virelles ül, az ütőhangszereket a poliritmikus játék fiatal mestere, Marcus Gilmore kezeli.

Ahogyan a Gutenberg-galaxist, a nyomtatott könyvet szerencsére nem tüntette el teljesen az internet, ugyanúgy a hangfelvétel-készítés és -kiadás online korszakában sem szűntek meg a fizikai hanghordozók. Sőt, az értékteremtő zenei műfajokban a kézbe vehető, szép grafikával és minőségi booklettel kínált hanglemez az elmúlt időszakban Európa-szerte felértékelődött.

A Gramofon havonta jelentkező összeállítása szubjektív toplista: ebben a hónapban mi ezeket a lemezeket hallgatjuk legszívesebben a szerkesztőségben.

Két nemzedék, régi és új társak a jazz első vonalából. Potter a hangszerparkját is bővítette, a tenor- és szopránszaxofonon kívül klarinét, basszusklarinét, fuvola és Ilimba is megszólal a felvételeken. Hat, egyenként nyolc-tíz percnyi időtartamú szerzemény, rendhagyó szerkezetű, feszes, de nyitottan építkező darabok, nem annyira önálló entitásként, mint személyes megnyilvánulások hordozóiként. Az izzó hőfokú improvizációk kompozíciós elemként funkcionálnak, a gesztusokat tördelt, erőteljes ritmusok mozgatják.

Az inspirációk között Afrika, Latin-Amerika és India is megjelenik. A széles dinamikai skála a nyitó Heart in Hand lírai, balladai hangvételétől az Ilimba szilaj rögtönzésein át a Sonic Anomaly játékos lendületéig terjed. A zenét Potter átható szaxofonjátéka uralja: erőtől duzzadó, diadalmas hang, egy olyan muzsikus magasba hatoló kiáltása, aki teljesen egybeolvadt hangszerével.

Cím: Chris Potter: The Dreamer Is The Dream

Kiadó: ECM Records – Hangvető

Katalógusszám: ECM 2519

Cím: Ramon Llull – La Capella Reial de Catalunya, Hespèrion XXI, Jordi Savall

Kiadó: Alia Vox – Karsay és Társa

Katalógusszám: AVSA 9917

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X